Za naknade sudijama i tužiocima potrebno dodatnih 600.000 KM u budžetu BiH

Fena
Za naknade sudijama i tužiocima potrebno dodatnih 600.000 KM u budžetu BiH
FOTO: Fena / Dom naroda Parlamenta BiH
Zbog sudija, tužioca i drugih stručnih osoba u pravosuđu budžet BiH uskoro bi mogao biti opterećen sa dodatnih 600.000 KM na godišnjem nivou, koliko je potrebno za uvođenje naknada kako bi i oni imali naknade za prevoz, topli obrok i odvojeni život.

Iako je ranije odbijen, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH danas je ponovo vraćen Komisiji za finansije i budžet, odlukom delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

To zakonsko rješenje predložilo je Vijeće ministara BiH, a predviđa uvođenje naknada za određene uposlenike pravosudnih institucija, kao i smanjenje naknade za regres, odnosno njeno usklađivanje s naknadom za regres u ostalim institucijama BiH.

Ovim prijedlogom provodi se odluka Ustavnog suda BiH, kojem su sudije prije nekoliko godina podnijele apelaciju, smatrajući da su diskriminirane jer nemaju kao ostali zaposleni u institucijama BiH naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život.

Zakonodavno-pravni sektor ocijenio je da prijedlog ovog zakonskog rješenja nije u cijelosti usklađen s Poslovnikom Doma naroda, kao i da nije u skladu s jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa, a nadležna Komisija za finansije i budžet nije podržala principe ovog zakonskog prijedloga.

Delegat Kluba Bošnjaka Sifet Podžić (DF) podsjetio je da je u Komisiji za finansije i budžet dogovoreno da se sačeka novi prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i da se ova pitanja ne rješavaju parcijalno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije