Završena prva faza istrage nakon avionske nesreće kod Mostara

Radiosarajevo.ba
Završena prva faza istrage nakon avionske nesreće kod Mostara
/ Foto: Anadolija
Ministarstvo za komunikacije i saobraćaj Bosne i Hercegovine je formiralo Komisiju za provedbu istrage avionske nesreće odmah nakon saznanja o tragediji kod Mostara.
 

Komisija je okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće.

Zadatak Komisije je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu sa Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 30/14), Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (˝Čikaške konvencije˝) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprječavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

Ministarstvo drži potrebnim istaći da su jedine zvanične informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije