Završen sporni Thompsonov koncert u Mostaru

Fena
Završen sporni Thompsonov koncert u Mostaru
Sporni događaj podrške šestorici čelnika Herceg Bosne, koji su nepravomoćno osuđeni pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine, a na kojem je nastupio i kontroverzni muzičar Marko Perković Thompson završen je bez incidenata.

Zbog ovog događaja, koji je održan u Mostaru, podignuto je mnogo prašine prethodnih dana, kako su istakle brojne organizacije i pojedinci, zbog podrške ratnim zločincima koji čekaju presudu u Haagu.

Pod velikom policijskom prismotrom, uz prisustvo nekoliko hiljada građana, koncert je završen u 23.15 minuta, a pored Thompsona nastupili su Mate Bulić, Sinovi Hercegovine, grupa Galeb, klapa Hrvoje i drugi.

Podsjećamo, koncert je održan kao podrška "hrvatskim uznicima u Haagu", odnosno, šestorici čelnika Herceg Bosne koji su nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora, zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

ICTY je najavio kako će pravomoćnu presudu u predmetu "Prlić i drugi" donijeti najkasnije u novembru ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije