Završen lockdown u Sarajevu: Šta nas očekuje naredni vikend?

1
N.Imamovic
Završen lockdown u Sarajevu: Šta nas očekuje naredni vikend?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Djelimični lockdown u Kantonu Sarajevu upravo je završen.

Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom odlučila se za vikend lockdown zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

U zaključku Vlade za vikend je bio zabranjen rad svim poslovnim subjektima u periodu od petka od 20 do ponedjeljka do 7 sati. 

Tokom lockdowna dozvoljen je rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23 sata poslovnim subjektima, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom bili su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike.

U tržnim centrima je bio dozvoljen rad poslovnim subjektima koji su izuzeti iz zabrane. 

Ovim zaključkom Vlade Kantona Sarajevo je, također, naloženo i specijalistima radiolozima-senolozima iz primarne zdravstvene zaštite da u okviru svog redovnog posla čitaju i RTG nalaze pluća iz COVID ambulanti.

Sarajevo tokom lockdown - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Sarajevo tokom lockdowna

Premijer Vlade KS Edin Forto je najavio da ukoliko se građani ne budu pridržavali propisanih epidemioloških mjera, mjere će još biti rigoroznije.

"Cilj je da se pomogne zdravstvenom sistemu da ne doživi potpuni kolaps", poručio je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je istakao da ukoliko broj novozaraženih bude rastao, moguće je da će se ići u 'zatvaranje' za još koji dan.

Sinoć je održana sjednica Kolegija Vlade Kantona Saraevo na kojoj su razmatrane dvije teme,  epidemiološka situacija i restriktivne mjere.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto se obratio novinarima nakon sjednice.

Na pitanje koje će prijedloge iznijeti na Skupštini KS-a, Forto je odgovorio:

"Znamo da će biti jačanje kapaciteta zdravstvenih ustanova, za sve drugo moramo sačekati."

Pored toga, premijer Forto je komentirao i eventualni lockdown.

"Lockdown će možda biti iako stignu vakcine. Volio bih da imamo dobre vijesti o vakcinama u narednim danima. Ali, ne bih da govorim nešto što nije potvrđeno", najavio je premijer.

Na pitanje o tome koliko je moguća ideja o potpunom lockdownu u jednom kantonu, premijer je odgovorio:

"Potpuni lockddown i zabrana kretanja za cijeli kanton nema smisla. Ovo što radi federalni nivo je skandalozno."

Od stupanja na snagu djelimičnog lockdowna u Kantonu Sarajevo, provodeći kontrole pojačanog inspekcijskog nadzora, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nisu evidentirali kršenje zabrane rada kod ugostiteljskih objekata i hotela kojima je Odlukom Vlade KS obustavljen rad tokom vikenda.

Tokom pojačanih vikend kontrola inspektori u KS izvršili više od 400 inspekcijskih nadzora i do sada, radi utvrđenih nepravilnosti, izdali 55 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 31 prekršajni nalog u iznosu od 61.500 KM, najčešće trgovinama i prijevoznicima javnog gradskog prijevoza.

"Utvrđeni nedostaci odnosili su se na nepoštivanje naredbi i preporuka vezanih za nedostatak covid redara, nepravilno ili nenošenje maski, nedostatak dezinfekcionog sredstva i istaknutih preporuka i oznaka, nedostatak dezobarijere, kao i prekobrojnost kupaca", saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije