Završen drugi dan SBF-a: Potpisani memorandumi i predstavljeni projekti

Radiosarajevo.ba
Završen drugi dan SBF-a: Potpisani memorandumi i predstavljeni projekti
Foto: BBI / Završen drugi dan SBF-a

Drugi dan Sarajevo Business Foruma 2019 završen je svečanim potpisivanjem dva Memoranduma o razumijevanju. Prvi Memorandum je potpisan između Privredne komore Sjeverno-Zapadne Makedonije i Bosna Bank International d.d., te se time uspostavila snažnija saradnja i otvorila su se vrata za nove poslovne poduhvate. 

Radi jačanja poslovne mreže sa privrednicima iz Malezije, potpisan je i Memorandum o razumijevanju i između Bumiputra Manufacturers & Services Industry Assosiaton iz Malezije  i BBI Banke prije okruglog stola na temu Malezija & Bosna i Hercegovina – Istraživanje i umrežavanje.

Okruglom stolu su između ostalih pristustvovali i Chris Gabriel, generalni direktor Fly Bosnia, Tuan Junadi Said, generalni direktor Human Life Advancement Foundation (HALF) iz Malezije, Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, i Mohd Redzuan bin Md Yusof, Ministar razvoja poduzetništva Malezije.

Ovom prilikom Mohd Redzuan bin Md Yusof je izrazio zadovoljstvo prisustva na Sarajevo Business Foruma 2019, jer smatra da je ovo odlična prilika za Maleziju i Bosnu i Hercegovinu da prošire svoje mreže poslovanja, istaknuvši da pod ovim prvenstveno misli na uvođenje direktne avio-linije između BiH i Malezije.

Drago mi je da je danas među nama i direktor FLYBOSNIA, što će nam omogućiti da razmotrimo mogućnost direktnog uvezivanja ove dvije perspektivne zemlje. Nadamo se da ćemo uspostaviti i mnoge druge poslovne veze na ovogdišnjem Forumu.“, kazao je bin Md Yusof.

Chris Gabriel, direktor kompanije FLYBOSNIA je pozdravio prijedlog bin Md Yusofa, te naglasio da će se razgovor na ovu temu nastaviti tokom narednog dana i istražiti opcije i mogućnosti realizacije uvođenja avio-linije. Ovim korakom bi se proširilo poslovanje ove dvije zemlje s ciljem rasta privrede.

Zaključak okruglog stola je dao Amir Zukić, Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

„ Bosna i Hercegovina je u narednom periodu planirala da ulaže napore u biznis strukture, kako bi ubrzali razvoj kompanija. Malezija bi nam mogla pomoći u dijeljenju svojih pozitivnih praksi kako pospješiti naš razvoj. Već godinama se radi na uspostavljanju boljih poslovnih odnosa, te se nadamo da će  sa novim kontaktima I informacijama ova saradnja dosegnuti veći nivo.”, izjavio je Zukić.

Tokom dana, održani su brojni B2B sastanci između privrednika i investitora, kao i sponzorske prezentacije slijedećih kompanija: Deloiette, BH Telecom, JP Autoceste FBIH, Hotel Novotel i SeeNews i LRC.

Također, danas je predstavljen projekat Avaz Roto Press pod nazivom „Ski Tower“. Toranj koji bi trebao biti visok oko 250 metara i imati više od 50 spratova, je izazvao pažnju mnogih investitora.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije