Državni parlament usvojio Zakon o akcizama, poskupljuje gorivo u BiH

A. B.
Državni parlament usvojio Zakon o akcizama, poskupljuje gorivo u BiH
Nakon što je to učinio i Dom naroda prethodne sedmice, na svojoj 54. redovnoj sjednici i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Zakon o akcizama je usvojen iz petog puta i to na maratonskoj sjednici koja je završila jutros oko 4 sata. Za usvajanje Zakona o akcizama su glasala 22 zastupnika, dok je 20 bilo protiv.

Na sjednici je bilo burno, a predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) kazala je set zakona o akcizma ostaje na dnevnom redu uprkos protivljenjima podjedinaca.

Iako je nekoliko zastupnika tražilo skidanje ovih tačaka s dnevnog reda, Krišto je napomenula da je riječ o obaveznim tačkama dnevnog reda te da one neće biti skinute.

Na to su zastupnici burno reagirali, ali Krišto je kazala da je rasprava o tome završena, dodajući da će se poslanici izjašnjavati o proceduri zakona koji predviđa povećanje akciza na biogorivo i biotečnosti te putarina za 15 feninga.

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Šefica Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević tražila je uvrštavanje u dnevni red po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o namjesništvu, ali Krišto je naglasila da materijal nije dostavljen te da to ne može biti predmetom rasprave.

Pandurević je reagirala i kazala da je materijal uredno dostavljen te zatražila pauzu, što je Krišto odobrila uz konstataciju da je dnevni red usvojen i da će poslije pauze uslijediti rasprava o predloženim tačkama dnevnog reda.

Na ovaj način završena je višemjesečna saga u vezi s povećanjem akciza na gorivo, na području BiH, što je bila jedna od glavnih tema prethodnih mjeseci u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o modificiranom prijedlogu, s pratećim poboljšanjima, koji je Vijeće ministara BiH predložio nakon niza konsultacija i analitičkih sastanaka, uz podršku delegacije EU BiH. Na osnovu ovog prijedloga predviđeno je povećanje akciza na biogoriva i biotečnosti, te povećanje cestarina za 0,15 KM.

U detaljnom obrazloženju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama navodi se da će sav novac, koji bude prikupljen na ovaj način, moći biti isključivo korišten za izgradnju autocesta, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

Usvajanjem izmjena i dopuna ovog Zakona ispunjen je i jedan od glavnih uslova Međunarodnog monetarnog fonda za nastavak realiziranja ugovora s ovom monetarnom organizacijom. Također, ispunjen je i koji je pred bh. vlasti postavljen od Europske unije prilikom potpisivanja ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici, te bi u narednim mjesecima u BiH trebale stići stotine miliona eura po osnovu ovih ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije