Zastupnici u NSRS smijenili čovjeka koji je već podnio ostavku

Radiosarajevo.ba
Zastupnici u NSRS smijenili čovjeka koji je već podnio ostavku
FOTO: Arhiv / Senad Bratić

Zastupnici u Narodne skupštine RS smijenili su, na Posebnoj sjednici, podpredsjednika te institucije Senada Bratića (SDA), koji je već ranije podnio ostavku.

Potpredsjednik NSRS Senad Bratić (SDA) podnio neopozivu ostavku

Za smjenu je glasalo 50 zastupnika. U višesatnoj raspravi, zastupnici su nerijetko izlazili iz dnevnog reda. Dok je vlast smjenu Bratića zbog Deklaracije SDA smatrala opravdanim, opozcicija je mišljenja da je to politička igra, prenosi RTRS.

Potpredsjednik NS RS Senad Bratić je smijenjen, a razlozi su jasni tvrde inicijatori održavanja Posebne sjednice.

Smjenu su tražili zbog Deklaracije SDA, čiji je istaknuti funkcioner. Bratić je aktivno učestvovao u kreiranju akta koji negira RS i ne može više biti potpredsjednik njene Skupštine. To je stav SNSD-a, DNS-a, socijalista, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske, Grupe nezavisnih poslanika i Mije Perkunića.

Bratić je nakon zakazivanja Posebne sjednice saopštio da podnosi neopozivu ostavku. Prenio i stav svoje stranke da će Koaliciji koju predvodi SNSD uzvratiti sličnim mjerama na svim nivoima vlasti, ne precizirajući kojim. Dodao je da smatra da je cijeli mandat, uključujući i ostavku, podredio prevazilaženju međunacionalnih tenzija.

"Ne želimo da ova inicijativa o mom opozivu, kao predstavniku Bošnjaka na poziciji potpredsjednika Narodne skupštine, pređe u nekakvo svesrpsko jedinstvo nasuprot Bošnjaka", istakao je Bratić.

Pojedini opozicioni poslanici smatrali su da je besmisleno u parlamentu raspravljati o smjeni, nakon što je Bratić podnio ostavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije