Zastupnici PSBiH mogu ponovo vratiti na razmatranje Zakon o akcizama

Fena
Zastupnici PSBiH mogu ponovo vratiti na razmatranje Zakon o akcizama
Nakon što je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH dala negativno mišljenje na set Zakona o akcizama, zastupnici Predstavničkog doma danas bi trebali razmatrati te zakone u prvom čitanju i izjašnjavati se o tom mišljenju Komisije.

Prema procedurama, moguće je da zastupnici ne prihvate negativno mišljenje Komisije te set zakona ponovo vrate tom radnom tijelu na razmatranje. Ako se Komisija drugi put negativno odredi prema tom setu zakona, oni izlaze iz parlamentarne procedure.

Taj set zakona prethodno je usvojio Dom naroda, a izmjenama tih zakonskih rješenja predviđeno je povećanje akciza za 15 feninga što bi bilo utrošeno na izgradnju cesta i autocesta, dok je usvajanje takvih izmjena zakona uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

Na dnevnom redu su u prvom čitanju i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koji je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, a njime se predlaže izmjena odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja o radu nekoliko državnih institucija te davanje saglasnosti na potpisivanje nekoliko međunarodnih ugovora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije