Kriza / Zastupnici PSBiH odbili razmatrati zastarjelu Informaciju o migrantima

17. 05. 2018. u 17:37:00 Fena

Shares:0

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrati Informaciju o migrantskoj krizi tvrdeći da su podaci koje sadrži već odavno zastarjeli.

Jedna od tačaka dnevnog reda nazvana je Informacija o provođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regionu i Europskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić prvi je upozorio na stare podatke iz dokumenta tvrdeći da on posjeduje informaciju od 11. maja te je upitao zašto se raspravlja o staroj informaciji kada postoji novija verzija.

Njegova kolegica iz Kluba Dušanka Majkić upozorila je da je ovo zapravo informacija iz 2017. godine te je uz nju dodat popratni akt koji se odnosi na 14. mart ove godine, zbog čega tvrdi da bi zastupnici trebali raspravljati o podacima iz 2016. godine.

Zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović podvukao je da sjednici ne prisustvuje predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić niti ministar sigurnosti Dragan Mektić te poslanici nemaju s kim razgovarati o nečemu što može biti opasnost za BiH.

Ukoliko se zna da je nekoliko miliona izbjeglica u Turskoj te da su evropske granice poprilično zatvorene poslije 2015. godine i velike migrantske krize, može se zaključiti da na prostor Balkana može doći više hiljada migranata”, pojasnio je te dodao da zastupnici nemaju danas koga pitati da li je BiH spremna na to.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) potvrdio je da sjednici prisustvuje pomoćnica ministara sigurnosti, koja je ovlaštena da odgovori na pitanja i prezentira informaciju.

Međutim, kako bi ukazao na povredu Poslovnika za riječ se javio posalnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut pojasnivši da sjednici treba prisustvovati ministar ili zamjenik ministra.

“Pomoćnica se ne može obraćati ovom domu niti može zastupati stavove Vijeća ministara BiH”, jasno je kazao Arnaut.

Potom je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović predložio nekoliko zaključaka kojima se odgađa rasprava o ovoj informaciji te traži od Vijeća ministara da do sljedeće sedmice pripremi ažuriranu informaciju, što su poslanici podržali.

 

NEMA KOMENTARA