Zastupnici o akcizama, osiguranju depozita u bankama i zastavi BiH

Fena
Zastupnici o akcizama, osiguranju depozita u bankama i zastavi BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao bi danas nastaviti sjednicu započetu početkom jula, a prekinutu tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Predstavnički dom je prihvatio zahtjev Kluba zastupnika SDS-a da se predloženi zakon, koji predviđa ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, koje je prihvaćeno u decembru prošle godine, razmatra po hitnom postupku.  

Osnovni razlozi zbog kojih je zatražena procedura usvajanja zakona po hitnom postupku, kako su naveli predlagači, jeste poskupljenje goriva koje je izazvalo talas drugih poskupljanja životnih i drugih namirnica. Predlagači također navode da usvojeno zakonsko rješenje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava, te da posljednje izmjene zakona nisu opravdale svoje postojanje u praksi.

Zastupnici bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio zastupnik Saša Magazinović.

Magazinović je ranije kazao da je intencija predloženog zakona da u tehničkom smislu pojasni i da se na jednom mjestu napiše kako se ispravno postavlja zastava BiH.

Pred zastupnicima će se naći i par informacija, a trebali bi dati i saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije