Zašto nije rasvijetljena Lukačeva uloga u slučaju ubistva Nedžada Dizdarevića?!

Radiosarajevo.ba
Zašto nije rasvijetljena Lukačeva uloga u slučaju ubistva Nedžada Dizdarevića?!
FOTO: Screenshot / Dragan Lukač

Bosanskohercegovačka javnost ostala je ponovo šokirana brutalnošću ministra unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske Dragana Lukača koji je večeras udario narodnog poslanika Draška Stanivukovića.

Piše: F. V.

Prije toga, Lukač je uputio prijetnje prema Stanivukoviću govoreći mu da će ubuduće završiti kao zastavica NATO koju je Stanivuković bacio na pod!

 “Orlovi Grmeča”

No, ovakvo ponašanje Lukača koji je ranije slao policiju na građane, ne čudi stanovnike Bosanske krajine, prije svega Bošnjake, koji dobro znaju da granice Lukačeve nasilne ličnosti idu daleko iznad nivoa napada kakav smo vidjeli u Skupštini RS.

Naime, ikako mediji već godinama upozoravaju na ulogu Lukača u slučaju "odvođenja" zarobljenog pripadnika Armije RBiH Nedžada Dizdarevića, koji je kasnije zaklan bajunetom, što je potvrdio Sud BiH, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ovaj segment strašnog zločina nikada nije procesuiralo.

Zadovoljili su se činjenicom da je Sud BiH osudio Pavla Gajića iz Ključa na sedam godina zatvora zbog ubistva Dizdarevića.

Pavle Gajić - undefined

Foto: BIRN BiH: Pavle Gajić

Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” Vojske Republike Srpske (VRS) u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio zarobljenog pripadnika ABiH.

Sporazumom je predloženo da kazna zatvora bude između pet i osam godina.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je u junu 2011. da je Gajiću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina, jer je ubistvo počinjeno na “svirep i brutalan način”.

"Videodokumentacija i iskazi svjedoka potvrđuju da je 24. novembra 1994. godine optuženi Pavle Gajić usmrtio zarobljenog pripadnika Petog korpusa ABiH Nedžada Dizdarevića provlačeći nož-bajonet preko njegovog grla. Sud je utvrdio da je ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem, nad vidno uplašenim ratnim zarobljenikom”, rekla je Jesenković.

Sud BiH je utvrdio da se Gajić kaje zbog počinjenog zločina, te da je otpočeo "proces rehabilitacije". To je po svemu sudeći tačno, no teško da bi Gajić mogao biti jedini odgovoran.

Vodite ga

Na snimku koji je napravio jedan pripadnik CSB Banja Luka, a koji je dijelom prikazan na televiziji (kao i večerašnji snimak) i, što nije nevažno, ima svoje mjesto u arhivi Suda i Tužilaštva BiH, vidi se kako Dragan Lukač maltretira zarobljenog Bošnjaka, te kako u jednom trenutku autoritetom zapovjednika kaže "vodi ga". Nije nevažno da su snimak prenosile i strane televizije.

Lukač je u tom trenutku bio ratni komandant Banjalučkog odreda Specijalne brigade policije RS koja je i izvršila ovaj napad na Sokolac kod Bihaća.

Dragan Lukač - undefined

FOTO: Screenshot: Dragan Lukač

Tadašnji specijalac, a današnji ministar vjerovatno je znao, ili je kao zapovjednik morao znati, šta u tom trenutku znači ono njegovo "vodi ga", te kakva sudbina čeka vidno preplašenog Nedžada. No, to je već stvar za Suda BiH.

Mi tek možemo očekivati odgovore Tužilaštva BiH kada će ova sasvim logična pitanja staviti u jednu od svojih optužnica kojima bi opet sigurno mogla popraviti prosjek predmeta ratnih zločina.

Za početak, možda bi bilo korisno da se pozovu na "videodokumentaciju" na koju se pozivala i sutkinja Vesna Jesenković.

Sasvim drugo, ono političko, pitanje jeste do kada će siledžiju Lukača, čija uloga u rat je krajnje kontroverzna, tolerirati međunarodna zajednica na čelu sa Valentinom Inzkom, otužnom slikom i prilikom današnje Evrope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije