Zašto je ispred Ambasade BiH u Kanadi sklonjena državna zastava

Radiosarajevo.ba
Zašto je ispred Ambasade BiH u Kanadi sklonjena državna zastava
Foto: IGK / Ambasada BiH u Ottawi

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

U ovoj instrukciji se između ostalog nalaže da su sva diplomatsko-konzularna predstavništva i misije BiH (uključujući rezidencije ambasadora-šefova diplomatsko-konzularnih misija) 11. jula 2020. godine dužna spustiti zastavu BiH na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Kako su istakli iz Instituta za za istraživanje genocida Kanada (IGK), veliki broj građana BiH koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida, očekivali su da Ambasada BiH u Ottawi postupi u skladu s ovom instrukcijom i spusti zastavu na pola koplja. To bi bio, kako kažu, ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida.

Međutim, to se nije desilo. Predstavnici IGK-a su 11. jula, prema njihovim navodima, više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi Ambasada BiH i kamerom zabilježili ponižavajuči čin. Ne samo da zastava BiH nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena.

"Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora BiH u Kanadi, Marka Milisava, je ponizio sve građane BiH u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio BiH i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo. Srebrenica i država BiH su tako izdate od ambasadora u Kanadi. Bh. diplomate u Sjevernoj Americi, čast izuzecima, govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu. Sramno je da se Ambasada BiH u Kanadi nije oglasila povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida", stoji u pismu IGK-a.

Kako dalje pojašnjavaju, od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Kanade, Ambasada u Ottawi nikada nije obilježila 11. juli, tj. dan sjećanja na žrtve Srebrenice iako je Kanada s dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja.

"Umjesto bh. diplomata koji moraju predstavljati državu BiH, pa samim tim i sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, oni, plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu. Rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH se zapravo ruši država. Rušitelji države BiH su zauzeli ključna mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocidu u Srebrenici i BiH i veličanjem sudskih osuđenih ratnih zločinaca, diplomate proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija", podvukli su.

Također, zatražili su od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i državne ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije