Zaštitara u BiH sve manje: Plaće male, a posao odgovoran

S. H.
Zaštitara u BiH sve manje: Plaće male, a posao odgovoran
Kao i u brojnim drugim branšama u BiH, i zaštitarske agencije se suočavaju sa nedostatkom kvalificirane radne snage.

Problem je to svih zaštitarskih agencija u Bosni i Hercegovini, rekla je za Radiosarajevo.ba direktorica marketinga i komunikacija Securitas BH d.o.o. Daniela Gogić.

Kako nam je rekla Gogić, branša ne nudi povoljne uslove te su najčešći razlozi zbog kojih zaštitari odustaju od posla male plaće.

"Cijena sata zaštitara je jako niska, a klijenti malo nude", rekla nam je Gogić navodeći da visina plaće ovisi o vrsti posla koje zaštitar obavlja, pozicije na kojoj se nalazi, da li radi noćne smjene itd.

U ovoj agenciji stalno imaju otvoren konkurs za zapošljavanje. Trenutno imaju oko 2.114 uposlenika, od čega je preko 2.000 zaštitara.

Sve je teže pronaći osobu koja odgovara profilu radnika koje traže.

"Najmanje deset zaštitara možemo uposliti odmah", rekla je Gogić navodeći kako za posao zaštitara zainteresirani kandidati moraju posjedovati sertifikat za obavljanje poslova zaštite ljudi i imovine koji se izdaje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, minimalno srednje obrazovanje, te potvrda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak.

Proces dobijanja sertifikata je dugotrajan, zbog čega se mnogi ne usude da ga potraže.

Male plaće najčešće ne odgovaraju odgovornosti posla koje zaštitar mora obavljati, zbog čega se sve veći broj uposlenih u ovoj branši odluči potražiti plaćenije poslove u zemljama Europske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije