Zaraženi dekan izazvao zabrinutost: Je li na pomolu novi problem u Sarajevu

M. R. S.
Zaraženi dekan izazvao zabrinutost: Je li na pomolu novi problem u Sarajevu
Foto: Screenshot / Goran Čerkez

To što je dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Muhamed Brka pozitivan na novi soj koronavirusa izazvalo je zabrinutost i pitanje da li će u Sarajevu doći do novog problema.

Naime, Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, kazao je za Radiosarajevo.ba da su ga jutros zvali iz Arhiva FBiH jer je dekan tamo imao sastanak.

Dodao je da u Arhiv ulazi veći broj ljudi.

Sada će biti neophodno pronaći sve kontakte koje je imao dekan Brka s obzirom na to da je sve vrijeme radio.

Tu se radi o neodgovornosti građana koji je imao sastanak na ozbiljnom mjestu bez maski. Kad se akademska zajednica tako ponaša, šta da očekujemo od drugih. Imaju mjere. Na sastanku se drži distanca ili nosi maska“, istakao je Čerkez.

Sam dekan kaže da se osjeća dobro i nema nikakve simptome, a da ne zna odakle mu visrus. No, on je iz Tešnja, koji se vodi kao klaster, i postoji šansa da je upravo tamo „pokupio“ virus.

Čerkez je naglasio da i sadašnji slučaj klastera i obolijavanja pokazuje odgovornost poslodavaca i pojedinaca koji se nisu pridržavali mjera.

Ako imaš fabriku, jesi li napravio razmak između stolova, napravio da se ne skupljaju na menzi, da se nosi maska. Ako nisi, o čemu pričamo“, dodao je Čerkez.

Podsjetimo, na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu preporučeno je testiranje svih zaposlenih nakon što su dva zaposlena samoinicijativno privatno uradila test koji je pokazao da imaju antitijela, odosno da su prebolovali COVID-19.

Kako nam je ranije ispričao dekan Brka, imali su jednu zaposlenicu kojoj je COVID-19 utvrđen dok je bila u izolaciji, a sada ne negativna. Imali su potom početkom marta tri-četiri zaspolenika koja su bili bolesni, ali ih ljekari nisu poslali na testiranje. Prošle sedmice su dva zaposlenika uradila privatno test koji je pokazao da su prebolovali virus. Stoga je Zavod za javno zdravstvo preporučio testiranje svih.

Prva grupa od 36 uzoraka je pokazala da je samo dekan pzivitivan, nalazi druge grupe od 35 ljudi očekuju se danas, a treće, od također 35 ljudi, u ponedjeljak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije