Tužilaštvo zaprimilo prijave protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića

E. H.
Tužilaštvo zaprimilo prijave protiv Bakira Izetbegovića i Sakiba Softića
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je zaprimilo krivične prijave Narodnog demokratskog pokreta (NDP) protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

On je kazao da su prijave protiv agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH podnesene zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela realizacijom pokušaja da podnesu zahtjev za reviziju presude iz spora između BiH i SR Jugoslavije, koji je okončan 2007. godine.

Ovu krivičnu prijavu NDP je podnio 13. marta, a iz ove stranke su saopćili da pravni tim koji se bavio izradom tužbe smatra da postoji osnovana sumnja da je Softić počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlaštenog obavljanja službene radnje.

Podsjećamo, podnošenje prijave povezano je s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, koji je u ime BiH Sakib Softić predao Međunarodnom sudu pravde u Haagu 23. februara.

Ovaj zahtjev je i Sud u Haagu odbio 9. marta ove godine, a sve to zamalo je dovelo do velike institucionalne krize u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije