"Neće biti istrage protiv vojnika koji su postrojeni 9. januara u Banjoj Luci"

Fena
"Neće biti istrage protiv vojnika koji su postrojeni 9. januara u Banjoj Luci"
/ Foto: Radiosarajevo.ba
Nakon što je postrojavanje Trećeg pješadijskog (RS) puka OSBiH u Banjoj Luci na proslavi Dana Republike Srpske izazvalo brojne reakcije i kritike javnosti, ali i zahtjeve za smjenu pojedinih aktera ovog slučaja, danas su objavljeni i novi detalji.

Naime, kako je potvrdio zamjenik ministrice za odbranu Bosne i Hercegovine Boris Jerinić, nadležno ministarstvo izvršit će analizu propisa o učešću određenih pripadnika Oružanih snaga BiH u nekim aktivnostima, ali da ne može i da neće biti istrage protiv vojnika koji su 8. i 9. januara u Banjoj Luci bili prisutni na nekim aktivnostima u okviru obilježavanja "Dana RS-a".

Bit će sagledano, kako je precizirao Jerinić, da li je napravljen propust u vezi s pravilnicima kako Zajednički štab i Oružane snage BiH više ne bi dovodili u situaciju da ne znaju kako da postupe.

"Analiza će pokazati da li treba da se mijenja jedan dio zakona ili pravilnika ili ne", dodao je Jerinić.

Istaknuo je da je njegov kolega Sead Jusić svoj posao radio u skladu s zakonom i ne vidi razlog zašto bi podnio ostavku.

"To što se traži njegova smjena je više političko pitanje i politika će o tome odlučiti. Ali, ako ćemo se držati principa, da neko bude smijenjen zato što ne odgovara nekoj politici, a ne zato što je prekršio zakon, onda mislim da to nije dobro za cijelu BiH", rekao je Jerinić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, dodajući da nijedan član zakona, Ustava ili pravilnika nije prekršen, i "pripadnici Oružanih snaga BiH nisu sigurno krivi ni za šta".

Dodao je i da, ako ima neke krivice, ona je na nekim politikama, te da će vrijeme pokazati ko je bio u pravu a ko ne. Naravno, kao i njegove kolege iz MOBiH, u izjavi je istaknuo i to da će ova institucija u narednom periodu raditi sve da unaprijedi određene pravilnike, propise i zakone, kako bi izbjegli političke pritiske, a zaključio je izjavu konstatacijom da bi se različitosti koje postoje u BiH napokon trebale početi poštivati i uvažavati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije