Počinje žalbeni pretres u predmetu Karadžić

Fena
Počinje žalbeni pretres u predmetu Karadžić
Žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića počinje danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove. Pretres će se održavati danas i sutra, 23. i 24. aprila.

Karadžić je u decembru 2016. godine uložio žalbu Haškom tribunalu na presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992.-1995. godine. Odbrana se nada da će uspjeti dokazati nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi utjecalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević istaknuo je da će na ovom pretresu usmeno biti prezentirani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

Petronijević je naglasio da se odbrana sada ne bavi bazom zločina o Srebrenici, nego insistira na nedostatku individualne veze, odnosno veze individualne odgovornosti Karadžića sa funkcije na kojoj je bio i nekih značajnih navoda iz prvostepene presude, prvenstveno o Srebrenici.

Naveo je i da je akcenat na nedostatku uzročno-posljedične veze i bilo kakve uloge ili saznanja Karadžića o Srebrenici.

Žalbeni pretres će početi uvodnom riječju Theodora Merona, predsjedavajućeg sudije u tom predmetu, nakon čega će Karadžić i tužilaštvo iznijeti svoje usmene argumente o žalbi.

Žalba / Karadžićeva odbrana želi dokazati da on nema veze sa Srebrenicom

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije