Žalbe poništile tender, nabavka pasoša nakon 21. marta 2018. neizvjesna

J. Ć.
Žalbe poništile tender, nabavka pasoša nakon 21. marta 2018. neizvjesna
Nakon što je IDDEEA pokrenula tender za nabavku pasoških knjižica uložena je žalba, zbog čega bi izdavanje pasoša nakon 21. marta 2018. moglo biti ugroženo.

Tender je poništen nakon što je zainteresirani subjekt uložio žalbu na tendersku dokumentaciju u postupku javne nabavke pasoških knjižica.

"Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je kao ugovorno tijelo i prvostepeni organ razmatrala izjavljenu žalbu na tendersku dokumentaciju, te je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH svojim rješenjem poduzela činjenje u cilju nastavka postupka nabavke (uzeti su u obzir žalbeni navodi koje je IDDEEA smatrala osnovanim).

Ne prejudicirajući postupke zainteresiranih ponuđača (ulaganje žalbi u svakoj fazi postupka) ili odluke drugostepenog organa u žalbenom postupku (Kancelarija za razmatranje žalbi BiH), IDDEEA će u narednom periodu preuzeti sve aktivnosti u skladu s važećim propisima s ciljem nastavka procesa izdavanja putnih isprava i nakon 21. marta 2018.", kazali su iz IDDEEA-e za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, to je još jedan tender za nabavku pasoških knjižica, jer su prethodno još dva zainteresirana subjekta uložila žalbu.  

Podsjetimo i to da je nakon brojnih problema s isporukom pasoša u BiH, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) raspisala početkom juna tender za nabavku pasoških knjižica u trajanju od četiri godine.

Ugovor koji je IDDEEA potpisala na 12 mjeseci dogovoren je u pregovaračkom postupku, koji je 20. februara počeo pozivom za dostavljanje zahtjeva za učešće u nabavci pasoških knjižica, a na kojem su učestvovale kompanije Gemalto iz Francuske, UAB Garsu pasaulis iz Litvanije i Mühlbauer d.o.o iz Banje Luke.

Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a vrijednost za navedenu količinu pasoških knjižica iznosi 10.997.415,00 KM s PDV-om, s tim da će dobavljaču biti plaćena samo količina pasoša koja bude izrađena, što zavisi od broja podnesenih zahtjeva kod nadležnih organa.

Time je riješena višemjesečna neizvjesnost oko osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine i osiguran nastavak kontinuiteta izdavanja pasoša nakon isteka trogodišnjeg okvirnog sporazuma s dobavljačem, no problemi su se nastavili zbog tehničkih problema, odnosno nedostatka papira za pasoše.

S obzirom na to da je poništen i novi tender, te nekoliko prethodnih, neizvjesno je da li će građani BiH ostati bez pasoša nakon 21. marta 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije