Zakonski omogućiti da osuđenici izdržavaju kazne zatvora u oba entiteta

Fena
Zakonski omogućiti da osuđenici izdržavaju kazne zatvora u oba entiteta
U Ministarstvu pravde RS-a očekuju da i u FBiH budu usvojene izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija pravde RS-a očekuju da i u FBiH budu usvojene izmjene.

Naime, kako bi se stekle pravne pretpostavke da pojedini osuđenici koji izdržavaju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u FBiH, preostali dio kazne mogu izdržavati u kazneno popravnim ustanovama u RS-u, ali i obratno.

"Očekujemo da će se ovo pitanje riješiti u najkraćem roku", naveli su u Ministarstvu pravde RS-a uz podsjećanje da su takvo uvjeravanje već ranije dobili od kolega u Ministarstvu pravde FBiH.

Ministarstvo pravde RS-a je, nakon majskog nemilog događaja u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, reagovalo odmah, te su izmijenili Zakon o izvršenju krivičnih sankcija RS-a.

"Osnovni razlog za donošenje ovog zakona po hitnim postupku sadržan je u činjenici da su se u više slučajeva, osuđenici srpske nacionalnosti, koji izdržavaju kaznu zatvora u kazneno-popravnim ustanovama FBiH, a posebno u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici, obraćali molbama Ministarstvu pravde RS-a u namjeri da se izvrši njihov premještaj na dalje izdržavanje kazne zatvora u neku od kazneno-popravnih ustanova RS-u ", navode u Ministarstvu pravde RS-a.

Također, dodaju da postoje interesovanja pojedinih osuđenih osoba pripadnika bošnjačke nacionalnosti na izdržavanju kazne zatvora u kazneno-popravnim ustanovama u RS-u za premještaj u neku od kazneno-popravnih ustanova Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije