Zajednički kolegij oba doma PSBiH nije usvajao ostavke SNSD-ovih kadrova

Fena
Zajednički kolegij oba doma PSBiH nije usvajao ostavke SNSD-ovih kadrova

Na zajedničkoj sjednici kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrano je pitanje ostavki poslanika i delegata iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na članstvo u zajedničkim komisijama, ali nijedan kolegij ne smatra da ima pravo da usvaja bilo kakve ostavke.

Oni su ostavke na članstvo u komisijama podnijeli nakon što je s dužnosti predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) smijenjen Nikola Špirić, kadar SNSD-a, nakon što je ovoj agenciji proslijedio zaključke Komisije koji prethodno nisu usvojeni.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je pravo svakog poslanika i delegata doći na zasjedanje komisije ili ne, ali je i njihova dužnost da obavljaju svoje poslaničke/delegatske dužnosti na koje su izabrani.

"Ne sporim, niti mogu da sporim njihovu odluku da ne prisustvuju komisijama. Ukoliko neko od poslanika ili delegata pitanje njihovih ostavki postavi na sjednicama domova ono će biti, u skladu s poslovnikom, uvršteno u dnevni red i o tome će se izjašnjavati taj dom", pojasnio je Bosić, dodajući da se za sada oni vode kao članovi komisija dok Dom ne zauzme drugačiji stav.

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Proširenog kolegija Predstavničkog doma bio prijedlog da se ta tačka uvrsti u dnevni red sjednice Doma, ali to nije podržano, a poslanici SNSD-a nisu iskoristili poslovničko pravo da na samoj sjednici predlože tu tačku dnevnog reda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije