Zajednička komisija o vetu Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu RS-a

Fena
Zajednička komisija o vetu Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu RS-a
Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske razmatrat će danas veto Kluba Bošnjaka na Zakon o Pravobranilaštvu RS-a.

Taj klub je 22. decembra prošle godine pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o pravobranilaštvu RS-a, koji je usvojen u entitetskom parlamentu 13. decembra.

Amandmanski traže da se u zakonu definira koliko Bošnjaka treba biti u strukturi zaposlenih u Pravobranilaštvu RS-a. Nakon nedavne sjednice Vijeća naroda RS-a taj amandman nije dobio podršku većine klubova, ali nije isključena mogućnost dogovora.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Nada Tešanović se nada da će Zajednička komisiji postići dogovor, ali je i navela da Bošnjaci moraju "malo prilagoditi" amandman da bi bio prihvatljiv. 

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija pojasnio je da traže proporcionalnu nacionalnu zastupljenost u Pravobranilaštvu RS-a.

"Mislim da je naš amandman prihvatljiv i da će biti usaglašen u Zajedničkoj komisiji", rekao je ranije Čamdžija.

Ukoliko Zajednička komisija ne postigne dogovor, konačnu riječ o Zakonu o Pravobranilaštvu RS-a dat će Ustavni sud RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije