Zajednička komisija: Nema saglasnosti o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS

AA
Zajednička komisija: Nema saglasnosti o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti RS
Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske nije usaglašen stav o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Do pokušaja usaglašavanja stava došlo je nakon što je Klub bošnjačkog naroda pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ali na sjednici Vijeća naroda RS takođe nije postignuta saglasnost.

Obzirom na ishod današnje sjednice, ovo pitanje razmatraće Ustavni sud RS.

"Klub Bošnjaka, koji je pokrenuo vitalni nacionalni interes, nije podnio amandmane na Rezoluciju s obrazloženjem da ne postoji ustavni osnov za njeno donošenje i da je Rezolucija neustavna", izjavio je Vojislav Gligić, predstavnik Kluba Srba u Zajedničkoj komisiji.

Naveo je i da s obzirom na to da nije bilo amandmana ni po jednom članu Rezolucije, već da je traženo da se ovaj dokument u cjelini odbaci, nisu mogli postići saglasnost.

"Sada je na ustavnom sudu da odluči da li je rezolucija u skladu sa ustavom i da li je povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda", rekao je Gligić i dodao da s obzirom na to da je u pitanju politički dokument, ne očekuje da će Ustavni sud RS razmatrati ovo pitanje

Mujo Hadžiomerović, član Zajedničke komisije iz Kluba bošnjačkog naroda, rekao je da je za ovaj Klub Rezolucija u potpunosti neprihvatljiva, da nisu imali amandmane i da su tražili da se u potpunosti stavi van snage.

"Narodna skupština je imala priliku da govori o Ministarstvu odbrane, kada je prenosila nadležnost 2003 i 2005. godine. Predaleko se otišlo na putu ka NATO-u. Ova rezolucija ima manjkavosti, jer imamo snage NATO-a već prisutne na prostoru RS, zašto onda nema tačke da se kaže da te snage nisu dobrodošle na području RS? I ako je od Narodne skupštine, mnogo je neozbiljno. Ovu proceduru moramo proći i stičemo uslov da ovo problematiziramo na nivou na kojem treba da problematiziramo, a to je Ustavni sud BiH", rekao je Hadžiomerović.

Nenad Stevandić, predstavnik Narodne skupštine RS u Zajedničkoj komisiji, rekao je da je skupština nadležna za to, jer se po Ustavu BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, "nadležnosti za sve promjene i pristupanje vojnim savezima temelje na saglasnosti tri naroda i dva entiteta".

Stevandić je rekao i da ne može da razumije, pošto je prema Ustavu BiH vojno neutralna zemlja, a da u Rezoluciji piše isto "zašto neko ima potrebu da negira ono što je već u Ustavu".

Narodna skupština RS usvojila je 18. oktobra Rezoluciju o vojnoj neutralnosti kojom se definiše neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije