Zahirović za RSA: Zabrinut sam za sigurnost djece u Srebrenici

E. H.
Zahirović za RSA: Zabrinut sam za sigurnost djece u Srebrenici
Foto: Akos / Mirnes Zahirović

Brojne osude izazvala je fotografija na kojoj se vidi grupa učenika koji su se slikali sa četničkim obilježjima tokom proslave krsne slave Svetog Save u jednoj osnovnoj školi u Srebrenici.

Ovim povodom kontaktirali smo i predsjednika Vijeća roditelja učenika Prve osnovne škole Srebrenica Mirnesa Zahirovića koji je za Radiosarajevo.ba kazao je da u ovoj godini roditelji bošnjačke djece u Srebrenici niti jednom nisu pozvani na sastanak Vijeća roditelja.

Srebrenica: Djeca veličala četnike u školskoj učionici!

„A već drugu godinu smo izabrani u isti. Na ranijim sastancima smo predlagali da se usvoji poslovnik o radu, ali to nije ispoštovano, to dovoljno govori o tome koliko ova škola poštuje nas kao roditelje, ali i našu djecu. Mi se ne pitamo nizašta. S druge strane u ime drugih roditelja za danas je zakazan sastanak, ali ja ne mogu sad reći njihov stav, sve dok ne izglasamo neke zaključke“, pojasnio je Zahirović.

Upitan da komentariše na fotografiju djece s četničkim obilježjima, Zahirović kaže da osuđuje takvo ponašanje.

„Međutim to je samo kulminacija sistemske diskriminacije koja se provodi nad nesrpskom djecom u Srebrenici. To traje već dugi niz godina, jedna po jedna mjera se uvode, do sad je to možda prolazilo neprimijetno, ali ovo je sad zavrijeđuje našu pažnju i mi ćemo nastojati da adekvatno odgovorimo“, istakao je Zahirović.

Dragan Bursać / Četnik Sava, školska slava

Prema njegovim riječima, zabrinut je za sigurnost djece u Srebrenici, jer ovo nisu stvari koje svakodnevno događaju.

„Očekujemo da napravimo neke korake kao roditelji i onda da tražimo odgovornost škole, resornog ministarstva, ali i rekaciju naših političara kao i predstavnika međunarodne zajednice u BiH. To će uslijrediti u narednim danima“, kazao je Zahirović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije