Podić: Reakcije vlasti usljed zagađenosti zraka su neadekvatne i zakašnjele

J. Ć.
Podić: Reakcije vlasti usljed zagađenosti zraka su neadekvatne i zakašnjele
Foto: Radiosarajevo.ba / Panel diskusija o kvaliteti zraka

Fondacija Heinrich Boell zajedno s udruženjem građana Eko akcija iz Sarajeva i Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle te neformalnom grupom građana Grupa za čisti zrak, održali su panel diskusiju o kvaliteti zraka nakon što su proteklih dana u Sarajevu zabilježena enormne vrijednosti zagađujućih čestica.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH kazao je da se problem zagađenosti zraka u BiH mora rješavati sa hitnošću.

"Kao zemlja koja želi pristupiti EU, BiH mora ispoštivati zakonodavstvo EU. Kako uključiti političare? Može se smanjiti saobraćaj, koristiti obnovljive izvore energije, povećati energetsku efikasnost. Ne možemo finansirati ove mjere, ali u budućnosti ćemo ponovo moći finansirati neke projekte. BiH je članica Energetske zajednice pa mora poštovati neke regulative", kazao je Sinno.

Anes Podić iz Eko akcije je podsjetio da je u Londonu u epizodi smoga, koja je trajala tri dana, smrtno stradalo 12.000 ljudi te naveo kako u BiH nije moguće dobiti podatke o smrtnosti usljed zagađanja zraka, jer zdravstveni sistem takve podatke ne dostavlja.

"Reakcije vlasti u Kantonu Sarajevu usljed zagađenosti zraka su neadekvatne i zakašnjele. Vlasti čekaju na vjetar kako bi se zrak očistio. Od mjera koje u Sarajevu uvodi vlast građani nemaju koristi", rekao je Podić te dodao kako vlasti u KS-u školama nije izdala uputstvo o ponašnju usljed zagađenosti zraka, pa djeca, upozorio je, ne samo da su išla na nastavu po takvoj zagađenosti, veću su se i igrala napolju za vrijeme odmora.

"Škole nisu dobile savjete kako se ponašati. Naša djeca ne samo da su išla u školu već su se po takvoj zagađenosi igrala napolju za vrijeme odmora", rekao je.

Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju Tuzla se javila putem skypea te istaknula kako Tuzla ima "kombinaciju sarajevskih problema" i dodatne zagađivače, poput industrije.

"Nemamo graničnu vrijednosti PM 2.5. Ministarstvo ne reagira na prekoračenje. Tražimo od EU pomoć da zaustavimo zločin koji se dešava u Tuzli", apelirala je Agić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije