Vlast vs. struka: U bh. gradovima ponovo moguće interventne epizode

E. H.
Vlast vs. struka: U bh. gradovima ponovo moguće interventne epizode
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prema mjerenjima relevantnih agencija za monitoring kvalitete zraka, koncentracija štetnih čestica u zraku širom BiH, posebno u Kantonu Sarajevo je alarmantno porasla, što bi moglo dovesti do uvođenja interventnih mjera zaštite zdravlja građana.

Tačnije, zagađenje zraka je u Sarajevu, Tuzli, Živinicama i Zenici višestruko preraslo granične vrijednosti koje označavaju da je kvaliteta zraka dobra za zdravlje građana, što je zabrinulo cjelokupnu bh. javnost.

Resorna ministarstva: Zagađenje još uvijek nije alarmantno

Iz resornih ministarstava u KS-u i TK-u ističu kako njihovi timovi svakodnevno vrše monitoring kvalitete zraka, no da u ovim trenucima nema potrebe za proglašenjem interventnih mjera, jer zagađanje nije doseglo takav nivo, no zabrinutost postoji.

"Ne možemo reći da li će ove zime doći do proglašenja interventnih mjera u KS-u, jer za to postoje brojni faktori, ali zagađenje zraka u ovom trenutku jeste povećano i sve to štetno je po zdravlje građana. Ipak, prema prognozama meteorologa, u narednim danima nas očekuje poboljšanje stanja na terenu, zbog kiše i vjetra, što je svakako dobro za sve nas. Takva poboljšanja pokazuje i dugoročna vremenska prognoza. Mi svakodnevno vršimo monitoring i zasad zagađenje nije katastrofalno, posebno ne za proglašenje epizode Uzbuna, ali nije nemoguće da neke od drugih, preventivnih epizoda budu proglašene u KS-u", kazao je za Radiosarajevo.ba Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a.

Tuzla / Ilustracija - undefined

Sličnog su mišljenja i njegove kolege iz Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, koji ističu da trenutno stanje na terenu ne pokazuje prekomjerno zagađenje, ali da pretpostavljaju da bi do takvog stanja moglo doći i ove zime.

"Prethodnih dana nema većeg zagađenja u Tuzli, a povećano zagađenje je izmjereno u Živinicama. Mi redovno pratimo stanje na terenu i podaci govore da bi nas još sutra moglo očekivati rizično zagađenje zraka, prije nešto povoljnijih vremenskih uslova. Ipak, i u ovoj zimi, kao i prethodnih godina, pretpostavljam da će zagađenje zraka biti veliki, zbog čega ćemo morati proglašavati pojedine od interventnih mjera", pojasnio nam je Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode u TK-u.

Mišić je dodao i kako najveće zagađenje tokom zime, pored standardnih velikih zagađivača, stvaraju kućna ložišta i centralna grijanja, te automobili kojih na ulicama TK-a ima više od 100.000, a u prosjeku su stara 16 godina i ne zadovoljavaju ekološke standarde.

magla_zagadjenje_sarajevo_zima_decembar_2017_RSA11.jpg - undefined

Podić: Vlasti ne rade ništa, osim što uzimaju novac građana

Stručnjaci iz nevladinog sektora ipak ističu kako stanje na terenu iz dana u dan postaje alarmantnije, te da vlasti ništa ne rade kako bi poboljšale kvalitet života građana BiH, kada je riječ o zagađenju zraka.

"Naše vlasti u posljednje četiri godine nisu uradile baš ništa da se ovaj problem barem počne rješavati. Jedino što je efikasno učinjeno jeste da se građanima, na račun zagađenja, uvede novi namet u vidu eko testova prilikom registracije vozila, čime se barem 18 miliona KM odlilo iz naših džepova. S druge strane, Sarajevo je među dva najzagađenija glavna grada Europe, dok su Tuzla i Lukavac najzagađeniji gradovi Europe uopće, a decembar i januar su kritične tačke u godini. Pojedine kantonalne vlade donose mjere u borbi protiv zagađenja, ali one ne daju nikakve efekte i sve se svodi na to da se čeka poboljšanje vremenskih prilika da zagađenje prirodnim putem ode", ispričao nam je Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko akcija, koje se bavi monitoringom kvalitete zraka u BiH.

On je istaknuo i savjete građanima da što manje borave na otvorenom prostoru, dok zagađenje traje, jer to može ostaviti trajne posljedice na njihovo zdravlje, posebno kada je riječ o rizičnim grupama građana.

Tais: Potrebne su nam dugoročne strategije za rješavanje problema

Sličnog je mišljenja i stručna javnost, koja ističe da građani ovise o meteorološkim prilikama, a da konkretnih mjera za rješavanje problema nema.

"Jutros je kvalitet zraka u Sarajevu malo bolji nego jučer, a i u narednim danima nas očekuje olakšanje. Ipak, mi apsolutno zavisimo od meteoroloških prilika, pa ako ima vjetra i kiše neće biti zagađenja. Ograničeni smo prirodnim uslovima, zagađenje se konstatno povećava u našim gradovima i zbog svega toga postoji realna opasnost da se uvijek tokom zime uvode interventne mjere. Ipak, ništa osim dugoročne strategije za rješavanje ovog problema, kojom bi se pozabavili stručnjaci, neće dati trajne rezultate, a i tada prva poboljšanja ovakva strategija pokazala bi nakon pet do osam godina", upozorava Martin Tais, stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene.

AQICN - undefined

I podaci Svjetskog tima za monitoring kvalitete zraka (AQICN) ukazuju na zabrinutost za zdravlje građana, jer je u BiH izmjereno najveće zagađenje zraka. Za razliku od toga, u regiji je situacija mnogo povoljnija, te su tek Slavonski brod i Subotica prekoračili alarmantne vrijednosti štetnih čestica u vazduhu, dok se u ostalim gradovima mjere povoljni uslovi.

Sve to ukazuje da u BiH postoji ogromna potreba za rješavanjem problema zagađenosti zraka, koja se svakodnevno povećava i ugrožava građane, a potencijalno prijeti i da ugrozi održavanje normalnog života u pojedinim zimskim danima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije