Zagađenje zraka: Opet je najopasnije u Ilijašu i Visokom!

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka: Opet je najopasnije u Ilijašu i Visokom!
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Zrak u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova je i ovog jutra zagađen. Najkritičnije stanje je u Ilijašu i Visokom, pokazuju podaci Eko Akcije.

U većem dijelu Sarajeva, zrak je nešto manje zagađen. Neznatno zagađenje je na području Bjelava gdje je indeks kvaliteta zraka 25 - dobar.

Mjerne stanice kod Vijećnice i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pokazuju da je zrak umjereno zagađen odnosno nezdrav za osjetljive grupe. Indeks izmjeren na mjernoj stanici Vijećnica iznosi 55, a onaj izmjeren na mjernoj stanici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je 122.

Zrak na području naselja Otoka je među najzagađenijim u Bosni i Hercegovini. Indeks kvaliteta zraka iznosi 155 - nezdrav.

Monitor mjerne stanice na Ilidži je u kvaru, tako da podaci o zagađenju u ovom dijelu Kantona Sarajevo nisu poznati.

Posebno opasan zrak po zdravlje je u Ilijašu i Visokom. Indeks u Ilijašu je 176 - nezdrav, a u Visokom 173 - nezdrav.

Slična situacija je i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. U Tuzli - 153, Zenici - 165 i Lukavcu - 166 je kvalitet zraka okarakterisan kao nezdrav, pokazuju podaci Eko Akcije.

U posljednjih nekoliko dana zrak je najzagađeniji upravo u Ilijašu i Visokom. Indeks kvaliteta zraka izmjeren u Visokom u srijedu, 4. decembra u 13 sati je bio 459. 

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo je također 4. decembra proglasilo epizodu Pripravnost za Ilijaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije