Zabrinjavajuće u Tuzli: Na ivici smo da uvedemo lockdown

2
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajuće u Tuzli: Na ivici smo da uvedemo lockdown
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zbog sve nepovoljnije epidemiološke situacije kako na području cijele zemlje tako i na području Tuzlanskog kantona koji sa današnjim danom broji 1.745 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom Vlada Tuzlanskog kantona na preporuku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK donijela je nove naredbe i preporuke.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je kazao kako imaju spremne nove mjere koje podrazumijavaju uvođenje tzv. parcijalnog lockdowna.

“Imamo veoma nepovoljnu epidemiološku situaciju na granici smo da uvedemo lockdown. Zato apelujemo na građane da maksimalno ozbiljno shvate situacije i da se pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka. Sve je veći broj hospitaliziranih pacijenata sa teškim kliničkim slikama”, kazao je Hodžić i dodao kako će u narednim danima biti pojačan inspekcijsko-policijski nadzor, piše Tuzlanski.ba.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić je saopćio kako bi uvođenje parcijalnog lockdowna značilo nešto slično poput onog koji je na snazi u Kantonu Sarajevo gdje rade samo objekti koji su od esencijalne potrebe za građane.

“Upućujemo apel građanima da da budu savjesni kako bi se izbjegle još restriktivnije mjere koje su već razmatrane. Nećemo dozvoliti da se slomi zdravstveni sistam u TK”, kazao je Jurić.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović je također upozorio da je epidemiološka situacija na području TK veoma ozbiljna i da su dvije COVID bolnice pune dok je treća novoformirana COVID bolnica za samo par dana već popunjena sa 50 posto kapaciteta.

"Osoblje UKC-a Tuzla je veoma iscrpljeno. Neki danonoćno rade. Imamo i potrebu za novim radnicima, posebno u određenim oblastima zdravstvene zaštite”, kazao je Jusufović.

Premijer Hodžić je istako da ukoliko dođe do lockdowna Vlada TK je osigurala novčana sredstva za pomoć onima koji zbog uvođenja mjera bude zabranjen rad, piše Tuzlanski.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije