Oglasili se iz 111. Viteške brigade nakon što im je zabranjen skup u Foči

Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz 111. Viteške brigade nakon što im je zabranjen skup u Foči
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Aladža džamija

Policijska uprava Foča nije odobrila zahtjev Udruženja Prve slavne-111.Viteške brigade Armije BiH, da održe javni skup u Foči u subotu 9.novembra, piše Radio Foča.

"Nakon provedenih svih neophodnih provjera i mjera, a u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, nadležne policijske stanice Foča i Višegrad donijele su odluku da se ne odobri zahtjev za okupljanjem Udruženja Prve slavne-111.Viteške brigade. Razlozi su navedni i u rješenju koje je uredno dostavljeno tom udruženju", rečeno je u PU Foča, piše Radio Foča.

Udruženje Prve slavne-111.Viteške brigade planiralo je da u Foči obiđu Aladža džamiju i nekoliko lokacija na kojima su stradali Bošnjaci tokom rata na području Foče i Višegrada.

Udruženje ratnih vojnih invalida iz Foče i Opštinska boračka organizacija zatražili su ranije od Policijske uprave Foča da ne dozvoli okupljanje Viteške brigade Armije BiH, ističući da takav skup nije primjeren i predstavlja provokaciju ovdašnjeg stanovništva, piše Radio Foča.

 Iz Udruženja Prve slave - 111. Viteške brigade kažu da je ova zabrana diktiranje zabne kretanja u našoj zemlji.

"Iako je polovina članova našeg udruženja porijeklom sa prostora Istočne Bosne zabranjeno im je posjećivati mjesta u kojima preovladava ne Bošnjačko stanovništvo, zabranjeno im je odati počast svojim sugradjanima te im je zabranjeno obići džamiju u tim mjestima. Članovi Udruženja su željeli obići džamiju te baciti cvijeće sa mosta, zadržali bi se 30 min međutim to im je zabranjeno. Nije navedeno da će biti bilo kakvo okupljanje koje bi smetalo bilo kome, ne bi smo nosili nikakva obilježja već bi smo došli u posjetu koja je zabranjena. Veliko hvala na dobrodošlici,ljubaznosti i zagovaranju mira", napisali su na Facebook stranici ovog Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije