Zabrana uzgoja životinja u BIH u svrhu proizvodnje krzna tek od 2028.

Fena
Zabrana uzgoja životinja u BIH u svrhu proizvodnje krzna tek od 2028.
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.  

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja definirana zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, te je jednim od članova zakona odgođena primjena ove zabrane do 2018. godine.

"S obzirom na to da u BiH trenutno ima više farmi koje se bave uzgojem životinja u svrhu proizvodnje krzna jasno je da će zabrana, koja stupa na snagu uskoro, ovu djelatnost onemogućiti", navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženih rješenja, te dodaje da se trenutno sva proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Članica Ustavnopravne komisije Ljilja Zovko, koja je ovlaštena da uime predlagača obrazloži navedeni zakon, kazala je da se produžava rok za proizvođače „kojih ima jako mnogo u našoj zemlji“.

"Pojavio se problem, jer sve druge zemlje, kad je nastupila zabrana imale su kompenzaciju ili u nekom drugom zanimanju ili u materijalnoj nadoknadi obeštećenja. Kod nas još nema mogućnosti za neko obeštećenje, a također nisu stvoreni ni uvjeti za neko drugo zanimanje - navela je Zovko, dodajući da predlagač smatra da treba produžiti rok dok se ne steknu uvjeti za nadoknadu ili za neku drugu djelatnost". 

Ustavnopravna komisija je podržala Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH kao i Informaciju o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije