Zabrana im ne znači ništa: Danas sjednica Komisije za referendum

Radiosarajevo.ba
Zabrana im ne znači ništa: Danas sjednica Komisije za referendum
Šesta sjednica Komisije za provođenje referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta najavljena je za danas u Banjoj Luci.

Iako je Ustavni sud BiH potvrdio svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a te privremenom mjerom zabranio referendum u RS-u najavljen za 25. septembar, srpski političari su naveli da ostaju pri skupštinskoj odluci da se referendum provede.

Već su odštampani i referendumski listići te formirane općinske komisije koje će biti nadležne za podatke o izjašnjavanju građana o pitanju da li podržavaju da se 9. januar obilježava kao Dan RS-a.

Zasad svi srpski zvaničnici i dalje insistiraju na referendumu, iako je visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao vlasti u RS-u da se uzdrže od provođenja referenduma koji, naveo je, nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Ustavnog suda. Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su kazali da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije