Zaboravljene i poruke i pouke: 75 godina od Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a

Anadolija
Zaboravljene i poruke i pouke: 75 godina od Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a
Foto: AA / 75 godina ZAVNOBiH-A

U Sanskom Mostu je danas obilježena 75. godišnjica održavanja Drugog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Uz svečanu akademiju prije dvije noći, u staroj vijećnici u Sanskom Mostu je danas organizovan okrugli stol, na kojem su učesnici diskutovali o značaju ovog događaja i tada donesenoj deklaraciji o pravima građana.

Mnogi učesnici okruglog stola su bili jednoglasni u ocjeni da se tekovine ZAVNOBIH-a ne smiju zaboraviti te da je krajnje vrijeme da se ponovo izgradi zgrada "Partizan", koja je porušena u ratu.

ZAVNOBiH lična karta države

Nijaz Skenderagić, predsjednik Odbora za obilježavanje Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu, je kazao da su umnogome zaboravljene i poruke i pouke ZAVNOBIH-a.

"Čini mi se da su te poruke, kada je u pitanju opstanak državotvornosti BiH, danas mnogo važnije nego ikada do sada. Treba se podsjetiti da su ovdje u Sanskom Mostu na zasjedanju ZAVNOBiH-a udareni temelji državnosti državi Bosni i Hercegovini i ako se za Povelju Kulina bana može reći da je rodni list, onda se sigurno može reći da je ZAVNOBiH lična karta BiH, jer da njega nije bilo, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine", podsjetio je Skenderagić i istakao da su beogradski i zagrebački jastrebovi uvijek "kidisali na tkivo koje se zove Bosna i Hercegovina i zato danas trebamo više nego ikada da se tome suprotstavimo".

75 godina ZAVNOBiH-A - undefined

75 godina ZAVNOBiH-A

 BiH je zajednica svih naroda

On je također danas rekao da posebno treba da se sjetimo da BiH nije ni bošnjačka, ni srpska, ni hrvatska, nego je zajednica svih naroda te da se treba suprotstaviti neofašističkim tendencijama gdje se četnici i ustaše pokušavaju prikazati kao antifašisti i dobrotvori, a partizani kao zločinci.

"Mislimo da je to zloupotreba istorije i zato je danas važno prisustvo ovolikog broja naučnika i akademika te javnih radnika koji će se argumentovano suprotstaviti takvim tvrdnjama. Takođe, smatramo napore federalne vlade da se ova zgrada 'Partizan' konačno obnovi vrlo pozitivnim, jer to treba da bude mjesto gdje će se okupljati mladi ljudi iz BiH i cijele regije, gdje će se učiti nekim pozitivnim vrijednostima, a ne nekoj ideologiji, a konačno su i vlasti u Sanskom Mostu otvorile vrata i pružile ruku da to zajednički uradimo", naveo je Skenderagić.

Redžo Kurbegović, građanin Sanskog Mosta, kaže da se sa sjetom prisjeća društvenog doma "Partizan", na čijem je mjestu danas livada sa spomen-pločom koja podsjeća na održavanje Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a.

Neophodno izgraditi novi dom

"Ono što znamo je to da je na tom mjestu održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a i da je tu stvorena država, ali ono što je nama ostavljeno, tada mladima, jeste činjenica da se tu odvijao sav sportski i kulturni život Sanskog Mosta. Taj isti 'Partizan' je iznjedrio vrhunske intelektualce i sportiste. Taj dom je bio bukvalno nama sve. Nema omladinca, sada već čovjeka mojih godina koji tu nije provodio svoje slobodno vrijeme. Nekoliko sam mandata bio odbornik u skupštini opštine i stalno sam insistirao da se odvoje sredstva za izgradnju novog doma. Međutim, evo tek sad ima određenih pomaka u tom pravcu, Iskreno se nadam da će današnji skup doprinijeti tome da se udare temelji novog doma i da on ponovo zablista sjajem kakav je nekada imao", rekao je Kurbegović, dodajući da je takav dom neophodan za sve buduće generacije.

Na današnjem skupu je naglašena potreba povratka idealima BiH koju je zamislio ZAVNOBiH te da se ne smije dozvoliti da mrak revizonizma prekrije istinu o antifašističkoj borbi.

Organizator okruglog stola je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH u saradnji s Opštinom Sanski Most.

Podsjećamo, 30. juna 1944. godine održano je drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, a trajalo je do 2. jula 1944. godine u Sanskom Mostu.

Na tom zasjedanju je 1. jula 1944. godine donesena deklaracija o pravima građana u Bosni i Hercegovini. Ukupno su održana tri zasjedanja ZAVNOBIH-a, prvo u Mrkonjić gradu 25. novembra 1943. godine, a treće i poslednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

ZAVNOBiH je tada prerastao u Narodnu skupštinu Narodne republike Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije