Zabilježene štete od grada u Banjoj Luci, Prnjavoru, Laktašima i Bijeljini

Anadolija
Zabilježene štete od grada u Banjoj Luci, Prnjavoru, Laktašima i Bijeljini
Foto: Visoko.co.ba / Snažan grad padao nadomak Visokog

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a potvrdili su danas da su u pojedinim lokalnim zajednicama kao što su Banja Luka, Prnjavor, Laktaši i Bijeljina, zabilježene štete od grada koji je padao 27. aprila.

Voćke su još osjetljive na mraz i ukoliko u narednim danima dođe do njegove pojave, odnosno, duže izloženosti plodova temperaturama ispod nule, može doći do propadanja i opadanja plodova kod svih voćnih vrsta.

Ovo se naročito odnosi na više predjele u kojima je cvjetanje nedavno završeno i plodovi su veličine do 10 milimetara. U tim krajevima pao je i snijeg koji je vlažan i težak za mlade grane pa u slučaju jačih padavina može doći do njihovog pucanja.

"Ako se snijeg istopi i temperatura padne ispod nule doći će i do izmrzavanja ploda. Voćna stabla koja su u dobroj kondiciji lakše će da izdrže nepovoljne klimatske uslove", navode iz resornog ministarstva.

Zbog hladnog vremena praćenog kišom, koje je posljednjih dana zahvatilo RS, i koje nepovoljno utiče na voćne vrste, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a dali su nekoliko savjeta za proizvođače.

Nakon prestanka padavina, barem šest sati prije niskih temperatura, treba da obave tretiranje zasada aminokiselinama kako bi se voćke pripremile za stresne uslove.

Drugi način je dimljenje voćnjaka, odnosno, paljenje grana, pokošene trave, automobilskih guma ili sijena, što može da poveća temperaturu u voćnjacima do jednog stepena.

Podsjećaju da je najviše ugrožena kruška kojoj ne odgovaraju niske temperature u prvih dvadesetak dana nakon završetka cvjetanja. Plodovi su prečnika do ili veći od 20 milimetara i zbog niskih temperatura, u većini zasada, došlo je do većeg opadanja plodića.

Slično je i sa šljivom dok je kod jabuka nešto bolje stanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije