Odgovorili smo na skoro 4.000 evropskih pitanja, šta i kako dalje?

E. Halimić
Odgovorili smo na skoro 4.000 evropskih pitanja, šta i kako dalje?
FOTO: Evropska komisija / Ilustracija / Europska komisija

Bosna i Hercegovina Upitnik Evropske komisije dobila je još početkom decembra 2016. godine, svi se sjećamo koliko je našim institucijama trebalo da usaglase jedinstvene odgovore (formiraju Mehanizam koordinacije, usaglase oko popisa stanovništva i odgovore na bezbroj „jednostavnih“ pitanja op.a.).

deniszvizdic_vijeceministara_upitnik_RSA (11).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: BiH je odgovore na pitanja predala 28. februara 2018.

Radost od predaje odgovora na više od 3.000 pitanja brzo je prekinuta (BiH je odgovore na pitanja predala 28. februara 2018.), jer je u junu prošle godine naša država dobila dodatnih oko 600 pitanja.

Ponovo su institucije počele s „radom“, uključio se i Mehanizam koordinacije, ali nada da ćemo ovaj put taj posao završiti u najkraćem mogućem roku poremetila je predizborna kampanja uoči oktobarskih općih izbora.

Ipak, prije par dana (25. februar) i ovaj proces je završen, zvaničnici su gordo objavili da su i odgovori na dodatna pitanja na putu za Brisel.

Postavlja se pitanje - šta dalje?

To isto pitanje postavili smo i direktoru Direkcije za evropske integracije BiH Edinu Dilberoviću, koji je za portal Radiosarajevo.ba objasnio da, nakon što smo dostavili sve tražene odgovore, slijedi faza evropskog analiziranja.

Sa današnjeg pressa u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Dilberović: Sve ovisi od dinamike rada institucija EU

„Nakon što uz odgovore iz Upitnika detaljno analizira i dostavljene odgovore na dodatna pitanja, te informacije prikupljene u okviru misija stručnih procjena i drugih izvora, Evropska komisija će finalizirati Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU“, kazao je Dilberović.

Na naše pitanje da li je moguće pretpostaviti kad će evropske institucije uraditi svoje dio posla, Dilberović je pojasnio da u tom Mišljenju Evropska komisija će uz nalaze i ocjenu o ispunjavanju kriterija za članstvo uvrstiti i potencijalnu preporuku o sljedećim koracima zemlje u procesu pristupanja u EU.

„Kada će Evropska komisija finalizirati Mišljenje i kada će ono biti na agendi Vijeća EU ovisi isključivo o dinamici rada institucija EU i državama članicama EU“, rekao je za Radiosarajevo.ba Edin Dilberović.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija će nakon što finalizira Mišljenje dostaviti ga Evropskom parlamentu i Vijeću EU.

Prije nekoliko dana na press konferenciji povodom završetka procesa odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je nadu da će BiH pozitivno Mišljenje Evropske komisije dobiti početkom ljeta ove godine.

Sa današnjeg pressa u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Sa današnjeg pressa u Sarajevu

Objašnjavajući dalju proceduru, Dilberović je istakao da Vijeće EU će razmotriti Mišljenje i našoj državi i jednoglasno odlučujući donijeti odgovarajući zaključak.

„Prema iskustvu država iz regije moguće je više scenarija, a to je dobijanje statusa kandidata i najava otvaranja pristupnih pregovora, uslovljavanje kandidatskog statusa dodatnim postignućima ili dobijanje statusa kandidata te definiranje uslova za otvaranje pregovora“, zaključio je Dilberović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije