Za samo pet linija, u GRAS-u angažovali čak 250 radnika

B. T.
Za samo pet linija, u GRAS-u angažovali čak 250 radnika
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 13. maja donijela primila je k znanju Informaciju o glavnim problemima u poslovanju, finansijskoj poziciji i gubitku prihoda KJKP GRAS izazvanog proglašenjem nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19).

Na prijedlog Vlade, i zastupnici Skupštine KS razmatrali su ovu Informaciju na sjedenici prije dva dana. Na Vladin prijedlog, Skupština je usvojila dva zaključka prema kojima se omogućava izvršenje isplate sredstava u iznosu od 1.800.000 KM mjesečno, odnosno u maksimalnom iznosu do 3.600.000 KM za period od dva mjeseca u kojima je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz putnika.

Sredstva se isplaćuju za pokriće akumuliranog gubitka iz poslovanja GRAS-a. Doznačena sredstva će se isključivo koristiti za isplatu bruto plata radnicima i najurgentnijih dospjelih obaveza prema dobavljačima.

U izvještaju iz GRAS-a, dostavljenom zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Sarajevu, osim problema uzrokovanih koronavirusom, navedeni su i brojni drugi.

„Od 2000. godine do danas u ovom Društvu nagomilan je niz problema koji su rezultirali velikim finansijskim dugovima po više osnova. Situaciju usložnjava veliki broj zaposlenih, neadekvatna sistematizacija, postojanje većeg broja invalida rada u Preduzeću, kao i tužbe radnika zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora. Situacija je dodatno pogoršana proglašenjem slanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19)“, apelovali su iz GRAS-a.

IZnijeli su podatak da je ukupan dug prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2019. godine oko 195.733.000 KM, a prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH čak 31.400.000 KM.

Među ostalim, istaknut je problem tužbi zaposlenika. Prema procjeni GRAS, ukupan iznos tužbi zaposlenika za period 2009.-2015. godina po osnovu nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora za komunalne djelatnosti iznosi cea 55.500.000 KM. 

Kada je riječ o problemima zbog nemogućnosti obavljanja djelatnosti izazvanih proglašenjem nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, podsjećaju da je redovan prijevoz putnika obustavljen 21. marta.

Kako dalje objašnjavaju, novom Naredbom Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo je naređeno uspostavljanje vanrednog linijskog prevoza na pet linija za određene korisnike (pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, zdravstveni radnici) u toku trajanja stanja nepogode.

Prema dostavljenoj Informaciji, za te poslove bilo je angažovano 250 radnika dnevno. U prosjeku, to znači da je GRAS za samo jednu liniju, angažirao 50 radnika!?

"Za ove poslove je angažovano 250 radnika na dnevnoj bazi ( vozači, tehničko osoblje, kontrolori, obezbjeđenje, rukovodstvo, dio administracije). Ostali uposlenici dolaze po potrebi, a u cilju održavanja kontinuiteta određenih neophodnih procesa rada“, navode iz ovog preduzeća", žaleći se vlastima. 

Naveli su i da su vozilima KJKP GRAS dva puta obavljene vožnje prijevoza putnika na relaciji Aerodrom – Bjelave.

„Ukupan procjenjeni prihod od obavljanja ovih poslova je oko 80.000 KM mjesečno. Također, u vremenu stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, organizaciona Jedinica tehničkog pregleda ostvaruje prihode od oko cca. 20.000,00 KM. Pored ovih prihoda koji u ukupnom iznosu iznose oko cca 100.000 KM mjesečno, GRAS  od dana obustave prevoza putnika ne ostvaruje nikakve druge prihode“, naveli su iz GRAS-a.

Kako su dalje naveli, procjenjeni iznos izgubljenih prihoda u mjesecu martu iznosi 420.000 KM. , a u mjesecu aprilu 3.000.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije