Za pola miliona nezaposlenih u BiH ponuđeno tek 11.241 poslova

Fena
Za pola miliona nezaposlenih u BiH ponuđeno tek 11.241 poslova
Huffington Post / Ilustracija
U prvoj polovini 2017. godine u Bosni i Hercegovini su objavljena 5.973 oglasa u okviru kojih je ponuđen 11.241 posao, što je u odnosu na isti period prošle godine porast od 14 posto, pokazale su zabilješke portala Posao.ba.

Na konferenciji za medije u Sarajevu je istaknuto da je i dalje najveća ponuda za područje Sarajeva, 37,9 posto, što predstavlja rast od 7,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema broju objavljenih pozicija na portalu Posao.ba, u prvoj polovini 2017. godine zabilježeno je povećanje potražnje za frizere, konobare i prodavače.

U ime portala Posao.ba Nermana Ajanović-Hajdarpašić je istaknula da se očekuje da do kraja 2017. godine ukupan broj oglašenih poslova na tom portalu iznosi 24.000, dok se u 2018. godini očekuje 26.000 oglašenih poslova.

"Ove godine smo uporedili broj objavljenih poslova za protekle tri godine i uvidjeli da broj radnih mjesta bilježi kontinuiran rast u prosjeku od deset posto godišnje", rekla je Ajanović-Hajdarpašić.

Navela je da su poslodavci, kao i u ranijem periodu, osim ključnih kvalifikacija i kompetencija koje kandidat treba da ima, najviše insistirali na poznavanju stranih jezika, najtraženiji je bio engleski jezik, poznavanje rada na računaru i posjedovanje vozačke dozvole.

U ime kompanije Kolektiv, u okviru koje posluje i Posao.ba, Mersiha Mehić je navela da podaci Agencije za posredovanje u zapošljavanju pokazuju da je sve veća ponuda poslova u inozemstvu.

"Sve veći broj stranih kompanija traži bh. radnu snagu, a prednost imaju mladi koji znaju engleski, njemački i italijanski jezik", kazala je Mehić.

Naglasila je da je zabilježena kontinuirana potraga za medicinskim osobljem s mjestom rada u Njemačkoj, dok se najveći broj drugih oglašenih pozicija u inozemstvu odnosi na pozicije u sektoru usluga podrške klijentima u Češkoj Republici.

Naglašeno je da je najplaćene zanimanje u prvom kvartalu 2017. godine bilo programer, 1.350 KM, i komercijalista 800 KM.

Slijede, prema podacima portala Plata.ba, prodavač, kuhar, konobar, vozač, frizer, a plaće su se kretale od 500 do 550 KM, a iznosi se odnose na prosječne osnovne plaće i ne uključuju bonuse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije