Timovi za uništavanje eksplozivnih naprava u FBiH: Nalazili granate iz 1860. godine

N. Ka.
Timovi za uništavanje eksplozivnih naprava u FBiH: Nalazili granate iz 1860. godine
U prvoj polovini 2018. godine timovi za uništavanje eksplozivnih naprava FUCZ-a su izvršili 844 zadataka, u kojima su uklonili 3877 neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS), 418 protiv pješadijskih mina, te 27 protivtenkovskih mina.

Sead Vrana, šef odsjeka za uklanjanje eksplozivnih sredstva je za Radiosarajevo.ba rekao da su u ove brojke uključene neke jako komplikovane akcije. 

"Samo u toku ovog mjeseca naš tim je izvadio oko 30 granata zaostalih iz Drugog svjetskog rata iz rijeke Une. Nekoliko dana nakon toga, u saradnji sa Specijalnom jedinicom Federalne uprave policije, uklonili smo NUS iz jame duboke 65 metara, koje su otkrivene tokom ekshumacije", rekao je Vrana.

Veliki broj akcija je uspješno realiziran, jedna od onih koje Vrana ističe bila je u Gračanica. Kako je rekao, radilo se o visokorizičnoj akciji gdje je izvađena osjetljiva aviobomba iz Drugog svjetskog rata, koja je morala biti uništena na licu mjesta.

"Otprilike jednom mjesečno, a nekad i češće imamo visoko rizične operacije, koje zahtijevaju opsežnije planiranje i veći broj ljudi u timu. Pored svih ovih aktivnosti imali smo i jednu misiju u Republici Makedoniji, gdje smo radili procjenu kapaciteta za zaštitu od eksplozivnih sredstava Civilne zaštite Makedonije, a krajem godine planiramo obuku njihovih tehničara", kazao je Vrana.

Veliki je broj NUS-a koji svakodnevno pronalaze članovi FUCZ-a, a Vrana kaže da su uradili i neku vrstu historijsko-tehničkog presjeka sredstava na koje nailaze.

"Pronalazili smo sredstva u rasponu od nekih 150 godina. Radi se o granatama iz 1860. godine koje su donijeli Austrougari. Ja kao trofej imam topovsko đule iz osmanskog perioda. Bitno je napomenuti da su sredstva koja smo pronalazili proizvedena u 15 različitih zemalja, a koja su koristila deset različitih vojski", rekao je Vrana..

Ovako veliki broj zadataka FUCZ-a i broj sredstava koja su pronađena trebaju da budu upozorenje svim građanima, smatra Vrana i dodaje da je najvažnije da svi koji pronađu bilo kakav predmet koji podsjeća na NUS, obavezno prijave operativnom centru FUCZ-a ili policiji.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a ističe da su na zadacima svakodnevno u svim kantonima, te da se radi o municiji, ručnim bombama, granatama raznih kalibara, tronblonskim granatama i mnogim drugim predmetima.

"Mnogo puta smo da sada pronašli ovakve predmete na zapuštenim livadama, napuštenim objektima, tako da savjetujemo ljudima da budu oprezni i da ne diraju ništa sumnjivo, već da prijave nadležnima", rekao je Solak za Radiosarajevo.ba

Savjet da građani budu oprezni Solak je potvrdio nekoliko puta, a najbolje opravdanje ovoga je  slučaj od prošle godine kada je stradao dječak od ručne bombe iz Drugog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije