Za dženazu u Potočarima: Identificirani posmrtni ostaci 24 žrtve genocida

Anadolija
Za dženazu u Potočarima: Identificirani posmrtni ostaci 24 žrtve genocida
/ Lejla Čengić (Foto: Anadolija)
Do još jedne kolektivne dženaze u Potočarima ostala su još četiri mjeseca, a za ukop su spremni posmrtni ostaci 24 osobe, rekla je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

"Do sada su identificirani posmrtni ostaci 24 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice za koje su se porodice izjasnile da ih žele ukopati u julu ove godine. Osim ovog broja u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se i posmrtni ostaci 67 žrtava genocida koji su zvanično identificirani, ali zbog nekompletnosti porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop", istakla je Čengić.

Riječ je o osobama ubijenim u julu 1995. godine u Srebrenici i njenoj okolini. Čengić je podsjetila da je do sada u Potočarima ukopano 6.504 žrtve, s tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida i ukopane su u ranijim fazama ukopa, odnosno prije zajedničkih dzenaza, pored svojih članova porodica. 

Dakle, 6.429 žrtava genocida ukopano je u Potočarima i 232 žrtave genocida ukopane su individualno po zahtjevima porodica na lokalinim mezarjima. Do sada je identificirana i ukopana 6.661 žrtva genocida počinjenog u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici. 

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se i 170 posmrtnih ostataka koji su aktivni slučajevi, dakle, pristigli su DNK nalazi i u narednom periodu pozvat će se porodice na zvaničnu identifikaciju. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije