Za državnog prvaka u pružanju prve pomoći takmiči se 72 mladih iz čitave BiH

Anadolija
Za državnog prvaka u pružanju prve pomoći takmiči se 72 mladih iz čitave BiH
U organizaciji Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine, danas se u Mostaru održava 15. državno takmičenje iz pružanja prve pomoći.

Simulirajući djelovanje u kriznim situacijama 72 mladih iz čitave BiH na šest poligona u dvorani Sjeverni logor u Mostaru se natječe za titulu najboljega u pružanju prve pomoći.

Tajnik Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz naglašava da je ovo iznimno značajan događaj za Mostar i za čitavu državu, jer mladi iz cijele zemlje simuliraju realne situacije u pružanju prve pomoći u situacijama iz svakodnevnog života, što jasno pokazuje da su u BiH ljudski potencijal u sistemu zaštite iznimni.

„Danas se u Mostaru okupilo više od tri stotine učesnika s pratećim osobljem, a za nagradu najboljeg pružatelja prve pomoći natječe se 72 natjecatelja, i to u šest ekipa podmlatka i šest ekipa mladih. Radi se na šest poligona u okviru Sjevernog logora, a takmičari pokazuju stečena znanja koja mogu primijeniti u svakodnevnim situacijama koje se mogu desiti“, rekao je Kajtaz.

Među takmičarskim poligonima pružatelji prve pomoći simuliraju vještine i znanja stečena u slučaju eksplozije minsko-eksplozivnih sredstava, pad skele, te u slučaju stranog tijela, kao i u slučaju saobraćajne nesreće i emigrantske krize, ali i relaksacije i znanja o historijatu Crvenog križa, organizacije koja je uvijek spremna za djelovanje u kriznim situacijama.

„Zahvaljujući činjenici da se veliki broj volontera uključuje mi smo spremni da pružimo pomoć u gotovo svim uvjetima bez obzira što su materijalna sredstva iznimno mala za rad. Sistem koji je uspostavljen u Crvenom križu je nešto što se cijeni i poštuje ali i dobar znak da se može pružiti adekvatna pomoć svima kojima je potrebno se samo u BiH nego i širom svijeta“, kazao je Kajtaz.

Glavni sudac državnog takmičenja prve pomoći Vedad Herenda, koji je inače volonter Crvenog križa prve pomoći općine Centar Sarajevo naglašava kako ova takmičenja imaju za cilj jačanje sistema zaštite i spašavanja, koji se uvijek treba poboljšavati i dorađivati.

„Također je cilj razmijeniti iskustva među ekipama iz cijele države, iz oba entiteta. Ono što je poseban značaj ovakvih takmičenja jeste simulacija realističnih prikaza, tako da tijekom ovogodišnjeg natjecanja imamo situacije koje su se desile već u svakodnevnom životu. Jedna od njih je pad skele koji se desio u Sarajevu, tako da imamo simulaciju upravo te nesreće“, istakao je Herenda. 

Vježbe i simulacije za svakodnevnu spremnost u izvanrednim i kriznim situacijama su kako ističe Herenda najbolji pokazatelj da u BiH postoje jako dobri ljudski potencijali, s kojima se uvijek sistem može unaprijeđivati.

Pobjednička ekipa će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Europskom takmičenju iz pružanja prve pomoći (FACE).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije