Salko Bukvarević: Za borce izdvajamo 570 miliona KM godišnje

Amil Dučić
Salko Bukvarević: Za borce izdvajamo 570 miliona KM godišnje
/ Salko Bukvarević, FOTO: Fena
Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević kazao je u intervjuu za Radiosarajevo.ba da je Vladi FBiH predložio nacrt sporazuma s predstavnicima boračkih organizacija kojim bi se dostigao obim sredstava za borce za narednih pet godina.

Kad je riječ o drugim zakonskim rješenjima koja borci uskoro mogu očekivati, ističe izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica čijim usvajanjem bi se osigurao pravni osnov za uspostavu registra branilaca i registra korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite.

Ovaj Prijedlog Zakona je, kaže, usvojen na Vladi i upućen je u parlamentarnu proceduru.

"Mi smo u potpunosti završili registar korisnika prava u kojem se nalaze podaci oko 95.000 imena osoba koja primaju naknade na osnovu prava koja su ostvarila po tom zakonu. Javnost, a prevashodno udruženja i udruge koja okupljaju pripadnike branilačke populacije traže da se uspostavi i objavi jedinstveni registar branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite. Obratili smo se Agenciji za zaštitu ličnih podataka i oni su nam pismeno odgovorili da to mora biti zakonom definirano. Zbog toga smo i pripremili izmjene zakona“, kazao nam je ministar Bukvarević.

Dalje ističe da je Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja te da se njim želi urediti reprezantativna boračka udruženja s jasnim kriterijima koga predstavljaju. Nacrt ovog Zakona, podvlači ministar, usvojen je na oba doma Parlamenta FBiH i trenutno je u toku javna rasprava.

Vlada je, kaže, utvrdila i Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca, koji ima cilj ispravljanje diskriminacije i nepravde prema braniocima BiH kojima je penzija umanjena za 20 do 70 posto.

On je dodao da Vlada FBIH iz budžeta na godišnjem nivou izdvaja oko 570 miliona KM za realizaciju prava 48.000 ratnih vojnih invalida, 42.000 porodica šehida i poginulih boraca, 5.000 dobitnika najvećih ratnih priznanja, 34.000 penzije po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzioniranju.

"Iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja direktnu pomoć putem transfera – pomoć u liječenju, pomoć za dženaze i sahrane, pomoć za stambeno zbrinjavanje i pravnu pomoć u 2016. godini je dobilo više od 5.000 branilaca i članova njihovih porodica. Osim ovih sredstava i kantoni izdvajaju oko 50 miliona KM na godišnjem nivou za realizaciju prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Prema kantonalnim zakonima o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, pomoć i podršku kroz razne grantove dobilo je u 2016. godini više od 100.000 branilaca i članova njihovih porodica“, ističe Bukvarević.

Iz prava izvedeno 4.046 korisnika

Od 6. Jula 2010. Zaključno s 31. martom ove godine pregledano   128.175 predmeta. Od toga je iz prava izvedeno 4.046 korisnika, dok je umanjen stepen invaliditeta za 6 006 korisnika boračko-invalidske zaštite. Ostalo jeka že da se pregleda još 12.758 predmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije