Za Armena Dželku predložen pritvor, tereti se da je bio pripadnik tzv. ISIL-a

Radiosarajevo.ba
Za Armena Dželku predložen pritvor, tereti se da je bio pripadnik tzv. ISIL-a
Foto: Žurnal / Armen Dželko

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je Sudu Bosne i Hercegovine predložilo pritvor za 29-godišnjeg Armena Dželku rođenog u Sarajevu. On se tereti da je od 2013. do sloma takozvane Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) bio njihov pripadnik, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Kako je navedeno, prema prikupljenim dokazima je Dželko bio pripadnik takozvanog ISIL-a na području Sirije. Nakon poraza ove terorističke organizacije, zarboljen je od strane koalicijskih snaga. U borbama je više puta ranjavan.

Predložena mu je mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, a koji će svjedočiti o njegovom boravku i ratovanju, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao počiniti krivično djelo, te da bi na slobodi mogao izazvati uznemirenost građana i javnosti.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su podsjetili da je rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija takozvani ISIL proglašen terorističkom organizacijom.

Armen Dželko je jedan od sedam pripadnika takozvanog ISIl-a koji su u četvrtak, 19. decembra, transportovani u Sarajevo. Osim njega, zajedno sa još nekoliko žena i djece sa ratišta u Siriji i Iraku su transportovani Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić, Emir Ališić i Muharem Dunjić.

Po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo, spomenute osobe su uhapšene i predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Žene i djeca su smješteni u azilantski centar u Delijašu kod Sarajeva.

Očekuje se da Bosne i Hercegovina prihvati dvije stotine povratnika sa stranih ratišta zajedno sa ženama i djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije