Yildirim završio posjetu: Probao ćevape, vodu s Baščaršije i obišao Tunel spasa

Anadolija
Yildirim završio posjetu: Probao ćevape, vodu s Baščaršije i obišao Tunel spasa
Premijer Republike Turske Binali Yildirim, drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, u društvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, prošetao je starim dijelom Sarajeva gdje se pozdravio s građanima koji su se tu zatekli.

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i posjete Galeriji 11/07/95, Zvizdić i Yildirim prošetali su ulicom Ferhadija gdje su dobili i aplauz građana.

Turski premijer iskoristio je priliku i da se napije vode sa česme ispred Gazi Husrev-begove džamije gdje je klanjao džuma-namaz, molitvu muslimana petkom. 

Nakon toga probao je i sarajevske ćevapčiće, a posjetu Bosni i Hercegovini turski premijer završio je obilaskom Tunela spasa.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim u četvrtak je stigao u BiH. Izjavio je da će Turska, kao što je to radila i ranije, podržavati članstvo BiH u NATO-u. Također, Turska, kako je kazao, pruža podršku BiH, ali i drugim zemljama regije, kada je riječ o ostvarivanju ciljeva na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji (EU).

Yildirim, koji je prvi put bio u službenoj posjeti BiH, doveo je brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima su bili zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije