Wigemarku uručen dio odgovora na Upitnik EU: Vrijeme je za reforme

Radiosarajevo.ba
Wigemarku uručen dio odgovora na Upitnik EU: Vrijeme je za reforme
Alijansa za EU integracije uručila je danas u Sarajevu 716 alternativnih odgovora na Upitnik Europske komisije šefu Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemarku.

Riječ je o Alijansi koju čine predstavnici civilnog društva, privrednici, univerzitetski profesori i predstavnici medija, a koji su odlučili sami odgovoriti na ovaj Upitnik.

"Veoma je važno da se reforme provedu, ali u suštini, ne samo formalno, zbog čega je važan angažman civilnog sektora u cjelokupnom procesu", kazao je Igor Stojanović, predstavnik Alijanse.

Obraćajući se ovom skupu, s druge strane, Wigemark je naglasio da je, uprkos brojnim problemima koji su obilježili prevođenje i odgovaranje na Upitnik, sama činjenica da je civilni sektor uradio određeni broj odgovora uspjeh i to je da svi u BiH tako trebaju posmatrati.

Dodao je i da je previše pažnje usmjereno na pitanje akciza, a premalo na ostatak reformi koje su "zapele u parlamentima FBiH i BIH".

"Razumijemo da je politička situacija komplicirana i da su izbori naredne godine, ali to ne može biti izgovor ni za jedan problem. Dosta je izgovora, vrijeme je da vi sami počnete raditi", zaključio je Wigemark.

Podsjećamo, Upitnik EK sadrži ukupno 3.242 pitanja, a od toga se 516 njih odnosi na političke kriterije, 74 na ekonomske kriterije, dok se ostatak pitanja odnosi na acquis, a sva ona su grupisana u 33 poglavlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije