Wigemark nakon lijepih vijesti iz Brisela: Potrebna su konkretna djela

Radiosarajevo.ba
Wigemark nakon lijepih vijesti iz Brisela: Potrebna su konkretna djela
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Wigemark: Dug put pred Bosnom i Hercegovinom

Mišljenje Evropske komisije prvi put daje sveobuhvatnu, sadržajnu mapu koja preporučuje korake kako bi Bosna i Hercegovina postala članica EU, kazao je specijalni predstavni EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, predstavljajući mišljenje EK u Sarajevu.

Ono naglašava korake koje je potrebno poduzeti kako bi se otvorili pristupni pregovori, kazao je Wigemark, navodeći kako EU stoji na raspolaganju BiH da to ostvari, međutim, potrebna je spremnost. 

„Za realizaciju i ostvarivanje kriterija mora postojati i prava volja za realiziranje temljenih uvjeta na svim nivoima, nije dovoljno tek deklarativno se zalagati, već konkretno djelovati“; kazao je Wigemark.

Vigemark je naveo da su odgovori na gotovo 4.000 pitanja iz Upitnika EK, kao i preporuke eksperata svih 28 zemalja članica sadržani u mišljenju.

„Mišljenje sadrži i analizu više od 180 strana. Naravno ,svako onaj ko ima interesa i dovoljno zanimanja za EU integracije, svakako treba pročitati to mišljenje, ali i popratni analitički izvještaj“, kazao je Wigemark.

On je naveo da bi se pregovori trebali otvoriti kada se za to ispune uvjeti, a da će odluku donositi zemlje članice EU, istakavši da mišljenje sadrži 14 prioriteta.

„Iznad svega, naglašava se napredak u vladavini prava, reforma pravosuđa, nezavisno pravosuđe koje može raditi svoj posao. Vladavina prava podrazumijeva i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ne samo podizanje optužnica. Počinioce krivičnih djela treba procesuirati bez obzira ko su i na kojoj se poziciji nalaze“, kazao je Wigemark.

Osim toga, prema njegovim riječima, potrebno je depolitizirati javna preduzeća. Wigemark je naglasio i da privatizacija mora biti transparentna.

Wigemark je naveo da je prvi prioritet provođenje izbora prema standardima EU, te da BiH treba uskladiti svoj ustavni okvir s evropskim standardima i osigurati funkcionalnost institucija.

Do kraja dana Wigemark će o mišljenju EK i koracima koje BiH očekuju na evropskom putu razgovarati i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te članovima Kolegija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije