Debata na EFSA / Hohmann: Građani BiH trebaju otvoreno reći šta očekuju od političara

13. 09. 2018. u 17:09:00 Fena

Shares:0

Šef Delegacije Europske unije (EU) u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je danas u Sarajevu da se mnogo toga desilo u BiH od početka reformi prije četiri godine i da je ostvaren napredak, ali da je stanje još daleko od zadovoljavajućeg.

Pred početak prve u nizu debata o potrebi za nastavkom reformi, koja je održana na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Wigemark je rekao da je danas manja nezaposlenost ali da još nema dovoljno radnih mjesta, posebno za mlade.

"Više treba biti učinjeno na vladavini prava jer i to može privući više investicija, zdravstvo treba reformisati, te što više koristiti digitalnu ekonomiju", naveo je Wigemark.   

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann rekla je da učesnici na ovakvim debatama trebaju formulirati koje zakonske promjene Bosni i Hercegovini trebaju u narednom periodu.

Dodala je da žele ohrabriti građane BiH da otvoreno kažu šta očekuju od političara i u kojem pravcu žele da zemlja ide.  

Vršiteljica dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Meliha Bašić kazala je da na ovim debatama treba razmotriti koji su naši problemi i šta se to dešava u svim sferama života - od visokog obrazovanja, ekonomije, politike, zakonodavstva i približavanja Europskoj uniji.

Nakon današnje, tokom septembra i oktobra širom BiH će u organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH biti održano još šest sličnih debata s predstavnicima akademske zajednice, studenatima, poslovnom zajednicom i nevladinim sektorom.

NEMA KOMENTARA