Wigemark: EU će za BiH izdvojiti 13 miliona eura za rješavanje pitanja migracija

Fena
Wigemark: EU će za BiH izdvojiti 13 miliona eura za rješavanje pitanja migracija
FOTO: Fena / Lars Gunnar Wigemark na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade USK

Šef delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark na današnjem je sastanku s predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) u Bihaću potvrdio kako je u pripremi paket od 13 miliona eura pomoći za rješavanje pitanja migracija u BiH.

„Sredstva su predviđena za cijelu zemlju, iako je meni najlogičniji stav da najznačajniji dio bude upravo izdvojen za ovaj kanton, gdje je definitivno najveći pritisak i najveća potreba. Sasvim je jasno da nadležne državne institucije moraju prezentirati neka sistemska rješenja, jer se lokalne zajednice ne mogu nositi s ovim globalnim problemom. Možda treba slijediti primjer Srbije, koja je raspoređivanjem migrantskih centara po cijeloj zemlji prilično efikasno uredila ovu problematiku. Svakako je nedopustivo da sav pritisak ostane na Unsko-sanskom kantonu“, naglasio je Wigemark.

Na sastanku se posebno razgovaralo o evropskim integracijama, odnosno reformama i projektima u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i pravosuđa.

Unsko-sanski kanton je primjer kada su u pitanju evroatlantske integracije i ispunjavanje obaveza na tom pristupnom putu ka Evropskoj uniji. Uradili smo zaista značajan posao i to danas prezentirali, a posebno smo zainteresirani za usvajanje zakona u duhu EU direktiva. Međutim, današnja tema je nekako ponovo ostala u sjeni migrantske krize, što je i sasvim razumljivo. Po ko zna koji put smo danas ponovo konstatovali nemar ili nesposobnost nadležnih državnih institucija, odnosno činjenicu da je naš kanton prepušten sam sebi u ovom problemu“, ustvrdio je predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić.

Premijer USK Mustafa Ružnić najavio je i skorašnji sastanak predstavnika većine stranih ambasada u BiH, koje su zainteresirane da pomognu u realizaciji određenih projekata koji bi trebali olakšati prevazilaženje brojnih problema s kojima se suočava kanton u procesu migracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije