Wigemark: Do izbora ili kraja godine EU očekuje odgovore na dodatnih 650 pitanja

Fena
Wigemark: Do izbora ili kraja godine EU očekuje odgovore na dodatnih 650 pitanja

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark rekao je danas da se EU nada da će bh. vlasti što je prije moguće odgovoriti na dodatnih oko 650 pitanja iz upitnika Europske komisije.

"Nadamo se da bi ti odgovori mogli doći do kraja ove godine ili do oktobarskih izbora. Nakon izbora bit će mnogo drugih pitanja koja će odvlačiti pažnju", rekao je Wigemark.

Na osnovu tih i drugih pitanja Europska komisija će raditi procjenu stanja u različitim oblastima, a tvrdi da BiH nije zabilježila nikakav napredak po pitanju slobode medija.

"Iako imate veliki broj medija u ovoj zemlji, još uvijek je prisutan zančajan stepen ograničenja u njihovom radu, od cenzure do samocenzure", dodao je.

Uoči finalne konferencije o temi Izazovi regionalne saradnje na zapadnom Balkanu, koja je održana danas u Banjoj Luci, ambasador Wigemark je rekao novinarima da ne može govoriti kada bi BiH mogla da dobije kandidatski status za članstvo u EU, jer to zavisi od domaćih vlasti i ispunjavanja postavljenih uslova.

Želi i da se u BiH vide konkretna rješenja, a ne deklarativna podrška budućem članstvu BiH u EU.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nada se da se, nakon izbora, neće više govoriti o temama koje odvlače BiH od evropskog puta, za koji se nada da će tada biti ubrzan.

"Mislim da sada u ovom kratkom roku to nije realno očekivati", dodao je on.

Europska perspektiva BiH može pomoći da se, kako je naveo, unutrašnje prilike smire, a da bi se to uradilo potrebna je veća unutrašnja povezanost i čvršće opredjeljenje za EU.

"Imali smo odlične iskorake u tom pravcu u prve dvije godine, ali je, nažalost, politički ambijent koji se dogodio to pokvario..., a sve to je zaustavilo pozitivan trend koji je bio prisutan", rekao je on.

Ivanić je naglasio da je za BiH važna regionalna saradnja, te da posebno odnosi između zvaničnog Beograda i Zagreba budu dobri, jer je tada i BiH puno stabilnija.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić je dodao da regiona saradnja treba da doprinese stabilnost, ekonomski rast i bolji život građana.

"Razmjena mišljenja, demokratski dijalog i podrška regionalnim inicijativama ključ su dostizanja evropskih vrijednosti i standarda", rekao je ministar Klokić.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) i Vijeće Evrope pokrenuli su inicijativu "Mladi u političkim strankama", čija je finalna konferencija "Izazovi regionalne saradnje na zapadnom Balkanu".

Inicijativa je provedena u okviru Škole za političke studije Vijeća Evrope s ciljem da otvori dijalog s mladim članovima političkih stranaka iz cijele BiH, te da im omogući da konstruktivno sudjeluju u konsultacijama o pitanjima EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije