Washington Post: BiH na listi najvećih humanitarnih kriza

Radiosarajevo.ba
Washington Post: BiH na listi najvećih humanitarnih kriza

Ugledni američki list Washington Post sastavio je listu najvećih humanitarnih kriza u svijetu tokom prethodne dvije decenije na kojoj se našla i Bosna i Hercegovina zbog rata 1992-1995. godine, javlja Anadolu Agency.

"Rat u BiH je počeo u aprilu 1992. godine nakon što je BiH proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije. Do 1995. godine, kada je rat okončan potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, u zemlji je bilo dva miliona raseljenih osoba zbog prijetnji etničkim čišćenjem", piše američki list.

Dodaje se da je veliki broj osoba iz BiH iselio u druge zemlje Evrope, ali i svijeta.

"Na stotine hiljada izbjeglo je u Njemačku i druge zemlje zapadne Evrope, a mnogi i u gradove unutar zemlje, gdje je njihova etnička zajednica predstavljala većinu", navodi se u tekstu.

Na kraju se podsjeća da mnogi bh. državljani nikada nisu vratili svojim prijeratnim domovima.

"Iako su se mnogi vratili, ipak populacija u BiH je smanjena sa predratnih 4,4 na 3,8 miliona stanovnika, zbog toga što su mnoge izbjeglice iz BiH stekle državljanstvo nekih drugih zemalja u svijetu i nikada se nisu vratilu u domovinu", navodi američki list.

Osim Bosne i Hercegovine, na toj listi su se još našli Ruanda, Kosovo i Afganistan.

Ujedinjeni narodi (UN) apeliraju da se prikupi 13 milijardi dolara pomoći za 52 miliona izbjeglica iz 17 zemalja za narednu godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije