Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti

Piše: Faruk Vele
Vulin: Republika Srpska je nacionalni interes Srbije, i to će se braniti
Foto: MO Srbije / Aleksandar Vulin

Država Srbija nastavlja svoju politiku dizanja tenzija u regionu, ali i strategije usmjerene protiv naše zemlje. 

To je jasan zaključak nakon što je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer na 10. sjednici Narodne skupštine Srbije ministar odbrane te zemlje predstavio "dva najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane - Strategiju odbrane Republike Srbije i Strategiju nacionalne bezbjedosti".

Nacionalni interesi 

"Nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše spoljne politike", kazao je Vulin. 

Obraćajući se poslanicima, Vulin je rekao da mu je velika čast što "pred vama mogu da izlažem dva krovna dokumenta koja definišu strategiju, ne samoodbrane, nego i strategiju politike naše zemlje". 

"Republika Srbija pomno prati promene u okruženju i prilagođava svoju odbrambenu i bezbednosnu politiku tim promenama, kako bi na najbolji način zaštitila svoje nacionalne i odbrambene interese, a to su očuvanje suverenosti i teritorijalne celovitosti, vojna neutralnost, briga o srpskom narodu van granica Srbije, evropske integracije i efikasna pravna država. To su osnovna polazišta za izradu strategijskih dokumenata", istakao je ministar Vulin, prenose beogradske Novosti. 

Strategija nacionalne bezbjednosti Republike Srbije je "najviši strateški dokument", čijim provođenjem se "štite vrednosti i nacionalni interesi Republike Srbije".

Vulin je naglasio da su u dokumentu prvi put utvrđeni nacionalni interesi i osnove sistema nacionalne bezbjednosti.

Dodao je da "Strategija utvrđuje sedam nacionalnih interesa", a to su: očuvanje suvereniteta nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Srbije, očuvanje unutrašnje stabilnosti i bezbjednosti Republike Srbije i njenih građana, te, što je posebno važno, "očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on da živi", što itekako ima veze sa strategijama koje je koristio Sloboda Milošević devedesetih.

"Ta rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mesto pod suncem, u istoriji moderne srpske države. Nikada srpska država, nikada država Srbija nije rekla da je njen nacionalni interes očuvanje života Srba bez obzira gde oni žive. I nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da je Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše spoljne politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Pre nas kao da se niko toga nije setio. Prošla strategija je rađena 2009. godine. Sledeći interes je očuvanje nacionalnih manjina, njihovog kulturnog, verskog i istorijskog identiteta, očuvanje mira i stabilnosti u regionu i svetu, evropske integracije i članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji, ekonomski razvoj i ukupni prosperitet, kao i očuvanje životne sredine i resursa Republike Srbije", rekao je ministar odbrane.

Ono što je posebno naglašeno jeste da "strategijski koncept odbrane izražava osnovne stavove o načinu angažovanja sistema odbrane, a zasniva se na modelu totalne odbrane". 

Saradnja sa NATO-om?

Naglašeno je da "vojna neutralnost je stav građana ove zemlje, stav Narodne skupštine, Vlade i stav predsednika Republike". Međutim, stidljivo se otvara pitanje saradnje sa NATO-om, mada se načelno isključuje članstvo. 

"Upravo zbog toga, primetićete da se po prvi put u ovom dokumentu, osim pominjanja naše saradnje sa NATO paktom, kroz Partnerstvo za mir, što smatramo optimalnim nivoom naše saradnje, dakle isključuje članstvo - govori i o našoj saradnji sa "ODKB", dakle Ugovorom o kolektivnoj bezbednosti. Neki ga nazivaju i istočni NATO. To je prvi put, jer nikada do sada nijedan papir u našoj zemlji - iako je imao stavove o vojnoj neutralnosti - nije vodio, i nije predlagao ovako izbalansiranu politiku, dakle, sarađujte sa Istokom sarađujte i sa Zapadom. Imajte zajedničke aktivnosti sa Zapadom, ali imajte ih i sa Istokom. Dakle, vidite da postoji razlika, a da nigde nismo ugrozili načelo vojne neutralnosti, jer isto tako sarađujemo i sa zapadnim zemljama, vodeći računa na prvom mestu o građanima Srbije, i šta su naši interesi. Ne, dakle, šta su tuđi interesi, već šta su naši interesi", rekao je Vulin. 

Ovakav stav vodstva Srbije, možda objašnjava zaokret Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kod prihvaćanja Programa reformi koje su dostavljene u NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije