Vulin u Sarajevu poručio: Srbija je okrenuta miru i važna nam je stabilna BiH

E. H.
Vulin u Sarajevu poručio: Srbija je okrenuta miru i važna nam je stabilna BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin, ministar odbrane Republike Srbije posjetio je Bosnu i Hercegovinu i sastao se u Sarajevu sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, kako bi dogovorili saradnju ministarstava nad kojim su nadležni.

Ministrica Pendeš i ministar Vulin razgovarali su o saradnji dvije države, u pogledu proširenja kapaciteta oružanih snaga, te zaštiti i očuvanja mira u cijeloj regiji, a posebna stavka bilo je ispunjavanje plana aktivnosti među ovim zemljama.

"Plan aktivnosti i sve što smo planirali je skoro u potpunosti ispunjen, s tim da smo dali dodatne ideje na boljoj saradnji i razmjeni časnika. Zahvalni smo ministru Vulinu koji je za vrijeme požara dao svoje resurse na raspolaganje", kazala je Pendeš.

Dodala je da je zajednički zaključak nakon posjete taj da su mir i stabilnost zajednički ciljevi obje zemlje.

"Zajednički smo se usaglasili da je mir i stabilnost nešto što je zajedničko za obje zemlje. Zajednički sudjelujemo u Medical Task Forces, a usaglasili smo da u okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj saradnji kako bismo iskoristili resurse u Srbiji i BiH. Ocjenjujem da je ova posjeta jako bitna, da je posjeta prijateljske zemlje i da je bitna za cijeli region", zaključila je Pendeš.

Aleksandar Vulin se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i kazao da je i u cilju Srbije "mirna i stabilna BiH".

"Želim da se zahvalim na srdačnoj dobrodošlici i Srbiji je najvažnija mirna i stabilna BiH u kojoj se ljudi i narodi dobro osjećaju i koja se razvija. Mi imamo dosta prostora za saradnju. U našoj vojnoj akademiji se školuje 27 oficira OS BiH i srećni smo što možemo na njih prenijeti znanja i iskustva kako bismo od njih napravili dobre oficire koji će brinuti o sigurnosti svoje zemlje. Razgovarali smo o budućnosti, položajima odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje možemo pružiti jedni drugima. Vjerujem da zajedničko poznavanje međunarodnog prava može doprinijeti boljem razumijevanju", kazao je Vulin.

Dodao je još da je Srbija "apsolutno okrenuta miru", te da bez takve Srbije mir i stabilnost u cijeloj regiji nisu nikako mogući.

"Država je apsolutno okrenuta miru i kao regionalni faktor je jedan od garanta mira. Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije. Podsjećam vas da je prije nešto više od dvije godine došlo do pokušaja ubistva Aleksandra Vučića, tada premijera Srbije, a još uvijek nemamo odgovor o tome. Da se takvo nešto dogodilo u Srbiji, ja vam garantujem da bismo mi učinili sve da se krivac i odgovorni pronađu", dodao je Vulin.

Na pitanja novinara o tome da li se i BiH, u skladu s pojedinim najavama rata, priprema za rat, ministrica Pendeš je kratko odgovorila da je potrebno pripremati se za rat, jer je mir preskup i zahtjeva upravo takve pripreme, koje će ga očuvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije