Izetbegović: Izborni zakon je naše pitanje, ne mogu nam pomoći ni Srbija i Hrvatska

A. D.
Izetbegović: Izborni zakon je naše pitanje, ne mogu nam pomoći ni Srbija i Hrvatska

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas u Mostaru s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare prvo se obratio Dragan Čović. On je kazao kako je optimističan da se može napraviti pozitivniji iskorak u odnosima BiH s dvije zemlje, "da BIH intenzivnije krene ka EU uz pomoć susjeda".

Čović je rekao da Izborni zakon nije bila tema sastanka, ali "jesmo iznijeli određena očekivanja da to pitanje riješimo".

izetbegovic_covic_vucic_mostar_aa.jpg - undefinedDetalj sa susreta u Mostaru (FOTO: AA)

Bakir Izetbegović je rekao da je to unutrašnje pitanje i da ne misli da im njihovi prijatelji iz Srbije i Hrvatske mogu pomoći. Izetbegović je kazao da u novoj strategiji EU vidi šansu da se počne riješavati najveći problem, a to je iseljavanje mladih ljudi.

"Pomirenje, prestanak zapaljive retorike zarad reformi i izgradnje infrastrukture. U vezi bilatarelnih neriješenih pitanja. Imamo urgentnat problem s Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske uvažava prava BiH, a to je otvoreni put na moru", rekao je Izetbegović.

Mladen Ivanić je kazao da snažno vjeruje da je inicijativa Vučića vrlo korektna, te da se nada će biti riješeni problemi vezano za mostove na Savi.

Grabar-Kitarović je rekla da je prošlo šest godina od posljednjeg sastanka. Ona je kazala da su se dotakli mnogo stvari i neriješenih pitanja. 

"Hrvatska u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH i jednaka prava sva tri naroda u BiH, te ćemo u skladu s tim nastojati učiniti koliko god možemo da bi potaknuli proces EU integracija. Čestitam BiH što je predala Upitnik i nadam se da će Europska komisija dati pozitivno mišljenje", kazala je hrvatska predsjednica.

Govorila je o izgradnji energetskih terminala zarad energetske a samim time i političke stabilnosti u regionu.

Hrvatska predsjednica, govoreći o Izbornom zakonu, rekla je da su nisu ulazili detalje, ali da je Hrvatska obavezan pratiti ovaj proces i izazove. Držimo da riješavanje presude "Sejdić-Finci" nućne kako bi se riješile temeljne stvari, Hrvatska se, kaže, ne želi miješati u unutrašnje odnose BiH, ali je ipak istaknula načelo konstitutivnosti naroda u BiH

"Najgore je da međunarodna zajednica nameće rješenje", kazala je ona.

Vučić je u u svom uvodnom obraćanju kazao da se dobro osjeća u Mostaru i pozvao je građane dođe na predstojeći Sajam u Mostaru kojem je zemlja partner - Srbija.

"Ozbiljno rastu izvoz i uvoz obje zemlje. To je najznačanije posljedica naših odnosa.  Naši razgovori nisu nikada ni slatki ni jednostavni, pokušavamo da ublažimo probleme i da ih riješavamo. Razgovarali smo oko prstena autoputa Sarajevo - Beograd preko Tuzle i drugog istočnog pravca. Mi smo zato spremni", kazao je Vučić.

Najavio je održavanje sljedeće trilaterale u Novom Sadu. 

"Što se granica tiše, ima neriješenih pitanja, S Hrvatskom smo dogovorili da to u naredne dvije godine riješimo. Što se tiče BiH pokušali smo i mislim da smo se fer ponašali, želim da vjerujem da će to i bh. strana uraditi", rekao je on.

Na trilateralnom sastanku u Mostaru, prema informacijama Srne,  danas je dogovorena zajednička izjava članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske koja sadrži šest tačaka, a prva se odnosi na moratorij na izjave o prošlosti, objavila je Srna. Druga točka je jačanje suradnje u oblasti europskih integracija, a treća jačanje regionalne ekonomske suradnje i infrastrukturnih projekata.

Druga tačka je jačanje suradnje u oblasti europskih integracija, a treća jačanje regionalne ekonomske suradnje i infrastrukturnih projekata. 

Izvor Srne sa sastanka navodi da je kao četvrta tačka dogovoreno intenziviranje rada povjerenstva za rješavanje bilateralnih pitanja. Peta točka je ispunjavanje tačaka iz Strategije proširenja EU na zapadni Balkan, a šesta je poštivanje suvereniteta i integriteta svih zemalja članica trilaterale. Na sastanku je dogovoreno intenziviranje suradnje i dobrosusjedskih odnosa. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije